x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caracatiţa cumetrilor care căpuşează Romgazul

Caracatiţa cumetrilor care căpuşează Romgazul

08 Aug 2011   •   13:32
Caracatiţa cumetrilor care căpuşează Romgazul

In perioada 2010 - 2011 au fost multiple defectiuni la compresoarele de gaze naturale produse de compania Cameron SUA si livrate catre Romgaz Medias de firma Industrial Trading din Tirgu Mures, in cadrul unei asocieri dubioase cu societatile Condmag din Brasov sau INSPET din Ploiesti (vezi licitatiile Modernizarea statiei de comprimare gaze naturale Cristuru Secuiesc - publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene JO:2007/S36-044300 din 21.02.2007, contract 39 din 06.12.2007 - in valoare de 64.605.545 lei, sau Comprimarea in statii de compresoare cu motocompresoare: SC Balda, SC Grebenis, SC Sanmartin - contract 14 din 16.04.2009, in valoare de 124.604.106,22 lei).

In prezent la Romgaz Medias se deruleaza procedurile pentru atribuirea contractului de Modernizare a statiei de compresoare Urziceni - in valoare de 164.000.000 lei (anunt pe SEAP nr. 122.676/28.05.2011) catre aceiasi INSPET in cardasie cu Industrial Trading, urmand a fi livrate si introduse acelasi tip de echipamente dubioase, produse de firma americana.

Firma Industrial Trading din Mures este administrata de Sandru Ioan - cunoscut in domeniul gazelor drept "ginerica" (deoarece este ginerele lui Avram Pantelimon - directorul de productie la Sucursala Romgaz Tirgu Mures, fost director general la Centrala Romgaz din Medias, cunoscut drept sforarul sef din judetul Mures, in afacerile cu gaze).

Lui Sandru i se mai zice si "regina de la Romgaz" in baza prieteniilor legate cu majoritatea sefilor din gaz, mai ales cu Piteiu Marcel, Lupu Mircea, Totan Costelus, Bodogaie Horia - dupa ce le sponsorizeaza, la greu, deplasari ale acestor sefi in America, in octombrie 2009, sau le umple mereu plasele cu ocazia sarbatorilor de Pasti, Craciun (de parca acestia sunt saraci, saracii...) sau ii duce frecvent la vanatoare in Mures, achitand consumatiile lor.

Afacerea compresoarelor second hand

In baza atributiilor ce imi revin la Romgaz Medias, am constatat deficiente grave in derularea programului de investitii la statiile de comprimare echipate cu motoare produse de firma americana, ce s-au petrecut ulterior, castigarii licitatiei din 2008 (de catre INSPET, Condmag, Petrostar si Industrial Trading) in valoare de aproape 25 milioane euro, pentru modernizarea statiei de comprimare gaze Filitelnic, "ginerica" fiind implicat direct in intermedierea livrarilor de compresoare (care au fost cumparate de la Cameron).

Apoi, dupa numai 600 de ore de functionare (in aprilie 2010) la statia Filitelnic, unul din cele 4 compresoare s-a distrus complet, crapand chiulasa motorului.

Dupa aceea, pe parcursul lunilor aprilie - septembrie 2010, toate cele 4 compresoare au necesitat reparatii dupa incidentele tehnice generate de fiabilitatea scazuta a acestora.

Desi conducerii Romgaz i-au fost semnalate, in repetate randuri, ca utilajele livrate de Industrial Trading nu corespund calitativ (multi meseriasi din Romgaz mi-au spus ca sunt second-hand, revopsite si vandute lui "ginerica" la preturi reduse, iar acesta si-a pus doar un comision gras, inainte de revinderea lor catre Romgaz), la sfarsitul anului 2010, Romgaz Medias i-a mai acordat firmei INSPET lucrarea Comprimarea in statii de compresoare cu motocompresoare: SC Balda, SC Ggrebenis, SC Sanmartin) in valoare de 124.604.106,22 lei - de mai sus, precum si alte lucrari suplimentare (Comprimarea in statii de compresoare cu motocompresoare la SC Sanmartin si SC Balda - lucrari suplimentare) in valoare de 2.476.800,28 lei.

La sfarsitul lunii februarie 2011, dupa nici 3000 ore de functionare de la receptia lucrarilor de la statia Balda din judetul Mures, s-a defectat unul din cele doua compresoare instalate, datorita griparii motorului.

Apoi, in aprilie 2011, la compresoarele de la Balda a fost necesara inlocuirea conductelor si a unor piese la unul din cele doua compresoare, stricandu-se suplimentar si rulmenti, capete de cruce, tevi corodate si supape, iar in luna iulie 2011 s-au inregistrat noi defectiuni tehnice in functionarea compresoarelor instalate la Balda, dar si la statiile Sanmartin (defectiuni la chiulasa) si Filitelnic (desi s-au realizat lucrari de reparatie capitala).

Angajatii Romgaz mi-au adresat personal intrebari cu privire la calitatea echipamentelor montate in statiile pe care le deservesc, atentionandu-ma ca in toate statiile de comprimare "modernizate" in Mures si Sibiu cu motoare Cameron se inregistreaza pierderi si consumuri mari de ulei la compresoare (la Balda, dublu fata de normative si la Filitelnic cu 35% peste limitele admise) situatie ce se poate intampla doar daca acestea sunt compuse din piese uzate sau reconditionate...

Mai mult, unul dintre angajati mi-a spus ca pe la colturile compresoarelor (vopsite in verde inchis) se mai vad urme de vopsea portocalie, ceea ce inseamna ca nu sunt prea noi...

Montarea unor astfel de compresoare il avantajeaza pe Sandru Ioan mai ales ca firma sa asigura, suplimentar, si piesele de schimb pentru realizarea reparatiilor (vezi contractele de pe SEAP cu nr. 5633/27.04.2010 in valoare de 7.844.212 lei, nr. 25773/16.11.2010 lot 19 - in valoare de 478.037 lei si contract nr. 5177/07.03.2011 in valoare de 102.720 lei - toate incheiate cu Industrial Trading) - aceasta afacere constituind de fapt un perpetuum mobile al bunastarii afaceristului muresean.

In prezent se afla in derulare un nou concurs pentru achizitionarea de piese de schimb (tot tipul Cameron, in valoare de 286.400 lei, vezi anuntul de participare pe SEAP nr. 125054/01.07.2011) care reprezinta, de fapt, o altp licitatie cu dedicatie pentru "ginerica".

Vine imediat iarna si din depozite trebuie scoase gaze pentru populatie, dar oare cum se vor desfasura aceste activitati de extractie gaze daca cel putin 5 statii ale Romgaz (din Balda, Grebenis, Sanmartin, Filitelnic sau Cristuru Secuiesc) au deja probleme majore? O sa impinga cumva "ginerica" gazele pe teava?

(N.R. Aceste dezvaluiri au fost primite de redactie pe mail. Ele contin dezvoltari ale unor articole de presa, anterior publicate, despre irosirea banului public la Romgaz. Data fiind gravitatea deosebita a faptelor reclamate, cerem actionarului majoritar al Romgaz, Ministerul Economiei, sa declanseze neintarziat o ancheta sI sa faca publice rezultatele acesteia.)

×