x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Carantina UE pentru Romania

Carantina UE pentru Romania

de Cristian Stefanescu    |    21 Dec 2005   •   00:00
Carantina UE pentru Romania

Comisia Europeana a suspendat colaborarea cu Agentia Nationala pentru Tineret din Romania pana la restructurarea institutiei sau chiar infiintarea uneia noi. Bucurestiul a "gestionat ineficient" fondurile comunitare alocate de UE programelor YOUTH pentru tineri intre 15 si 26 de ani.

Comisia Europeana a decis suspendarea colaborarii pe programele YOUTH cu Agentia Nationala pentru Tineret din Romania pana la restructurarea institutiei sau chiar infiintarea uneia noi. Motivatia acestei decizii, prezentata intr-un comunicat difuzat de Pierre Mairesse, directorul de implementare a politicilor si programelor YOUTH, o reprezinta "gestionarea ineficienta", de catre partea romana, a fondurilor comunitare.

"Problemele de manageriat au impus o astfel de decizie drastica. Nu utilizatorii romani ai programelor YOUTH sunt cei sanctionati, dimpotriva, ei sunt victimele". Ca atare, "acestia pot, pe mai departe, aplica pentru finantari dar pe o baza centralizata". Nota semnata de Pierre Mairesse este adresata tuturor celor 31 de directori de Agentii Nationale pentru Tineret din statele membre UE si in curs de aderare. Programul YOUTH contribuie la mobilitatea si educatia non-formala a tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 26 de ani.

EURO LIPSA. "Gestionare ineficienta" este formula utilizata, in acest moment, in conditiile in care ancheta declansata in vederea elucidarii destinatiei celor peste un milion de euro este in curs de derulare. Richard Kovacs, sef de cabinet al presedintelui Agentiei Nationale pentru Tineret, Karoly Borbely, a explicat ca decizia oficialilor de la Bruxelles a pornit in urma unei auditari pentru intervalul 2001-2002, efectuate, la cererea Comisiei Europene, de firma Deloitte & Touch. Investigatia financiara s-a incheiat in anul 2003 si a fost raportata un an mai tarziu, concluzia fiind absenta unor justificari pentru suma de 66.000 de euro. Acesti bani au fost rambursati in iunie 2005.

Suspiciunile Comisiei Europene au continuat, motiv pentru care au fost solicitate Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tineretului (subordonata ANT, avand printre responsabilitati administrarea fondurilor alocate prin programul YOUTH si condusa, in acea perioada, de Cristian Rizea) documente justificative si pentru perioada 2002-2004. De data aceasta, gestionarea s-a dovedit si mai catastrofala, aproximativ un milion de euro negasindu-si justificarea.

ANT a lansat mai multe runde de consultari cu responsabilii europeni, elaborand un plan de actiune pentru restructurarea Agentiei. O ancheta, declansata de departamentul condus de Cristian David, ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala, se afla in derulare.

OPACITATE. In nota semnata de Pierre Mairesse se precizeaza ca autoritatile romane au obligatia de a opera intr-o maniera cat mai transparenta. L-am intrebat pe Richard Kovacs daca subiectul a fost supus unei dezbateri publice, responsabilul guvernamental apreciind ca ANT a chemat la discutii organizatiile nonguvernamentale. Insa pentru Marius Balaci, directorul Asociatiei de Comunicare Ethos, cea care, beneficiind de co-finantare europeana prin YOUTH, a organizat Olimpiadele Comunicarii, una dintre actiunile cu cea mai mare rezonanta din ultimii ani, informatia despre suspendarea colaborarii cu Romania a fost o neplacuta noutate. "Exista fundatii care deruleaza programe sponsorizate cap-coada de Comisia Europeana prin proiecte YOUTH, iar pentru acestea o asemenea decizie este o lovitura. Dar de afectat vor fi afectate majoritatea ONG-urilor implicate in asemenea proiecte".

INCAPACITATE
"Problemele de manageriat au impus o astfel de decizie drastica. Beneficiarii romani ai programului YOUTH nu au nici o vina. Dimpotriva, ei sunt victimele"
Pierre Mairesse
Directorul de implementare a proiectelor YOUTH, Comisia Europeana

REORGANIZARE
"Pentru moment, este dificil de precizat cat timp va dura aceasta suspendare. Dar Comisia trebuie sa se asigure de indeplinirea tuturor conditiilor tehnice de functionare a Agentiei pentru Tineret. Reorganizarea ei este o responsabilitate ce revine autoritatilor nationale romane", se arata in comunicatul Comisiei Europene. Pierre Mairesse (foto) le recomanda sefilor agentiilor nationale europene sa faca in asa fel incat proiectele lor sa includa si "victimele" ANT, in asa fel incat tinerii romani sa nu fie izolati in perioada de suspendare a colaborarii Bruxelles-ului cu autoritatile de la Bucuresti. Kovacs a promis ca reorganizarea se va incheia cel tarziu in februarie.

×
Subiecte în articol: observator youth pierre mairesse