La Mangalia se desfasoara cea de-a 10-a editie a Targului Estival de Carte, singurul proiect privat din tara, de aceasta natura. Vizitatorii de la malul marii pot admira pana la 15 august expozitia de caricatura a lui Ion Barbu, singurul scriitor care a tiparit o antologie de poezie pe⦠tricouri!
O tara trista, plina de tricouri
O fost odata "
cartea la nisip". Acum e Targul Estival de Carte de la Mangalia. Unic in tara, proiectul cultural care aduna laolalta cele mai mari nume ale vietii artistice romanesti a ajuns la a 10-a editie. S-ar parea ca si ultima.
Gheorghe Todor a pus proiectul pe picioare, dupa Revolutie, in 1991. Pasionat de carte, a deschis tot atunci si prima librarie privata din Romania. Apoi libraria "s-a-nmultit" si s-a transformat intr-un lant intreg, care acoperea tot Litoralul. Proiectul cu targul de carte la malul marii a fost si el o premiera, pentru ca nu beneficia de sponsorizare de la bugetul de stat.
CARTEA UCIDE SCRIITORUL. La primele editii ale targului organizat de Gheorghe Todor, toate editurile erau invitate. "Insa abia dupa vreo cinci editii am inteles care era prapastia colosala ce delimita interesele editurilor de propriul meu interes. Ele nu-si doreau altceva decat sa creasca cifra de vanzari, pe cand eu voiam sa promovez scriitorii", ne spune organizatorul targului, acelasi din 1991. Asa ca tot ce a urmat a fost finantat exclusiv din fonduri private, desi asta a insemnat o pauza de cinci ani, tocmai din pricina dificultatilor financiare pe care le implica sustinerea unui eveniment de o asemenea amploare.
PUNCT SI DE LA CAPAT. In 2001, turistii care-si petreceau vacanta la mare au regasit, la Mangalia, targul estival de carte, cu portile din nou deschise. Forma diferea, insa. De data aceasta, proiectul nu mai prevedea simpla expozitie de carte, spre vanzare. Lansarea devenea prioritara, iar prezenta in cadrul acesteia a scriitorilor si artistilor de seama, o conditie sine qua non. Pasiunea pentru carte a lui Gheorghe Todor a facut ca, an de an, atmosfera de la targ sa capete noi si noi semnificatii, atat pentru public, cat si pentru musafirii de vaza. Asa incat, in verile anilor 2001 si 2002, targul
le-a facut cadou turistilor "cartea la nisip". Volumele erau lansate la malul marii, standurile amplasate in acelasi peisaj, lansarile asemenea si toate acestea pe fondul unor discutii deschise intre personalitati cultural-artistice precum Mircea Dinescu si publicul estival. Din nefericire, proiectul n-a avut sanse in varianta "la nisip", din cauza neprevazutului conditiilor meteo, care ar fi putut deturna oricand planurile organizatorice.
EURO LITERA TUR. Acesta este numele editiei din 2005 a Targului Estival de Carte, care se desfasoara la Centrul Cultural din Mangalia. Atat numele, cat si tematica au la baza un proiect multimedia initiat de Muzeul Literaturii Romane, care prevede prezentarea si promovarea literaturii din si intre sase state europene limitrofe, printre care se numara si Romania. Cartile, lansarile si scriitorii au trecut mai intai pe la Roma, Venetia, Madrid pentru ca, incepand cu 30 iulie si terminand cu 15 august, sa fie prezenti la Mangalia.
DA TARGUL PE MUZEU. Evenimentul cultural de la malul marii, de anul acesta, va avea parte de un final pe masura unei eventuale ultime editii. Este vorba despre lansarea cartii lui Mihai Ispirescu, "Coastele lui Adam". "Va fi ceva special. Vrem sa aducem laolalta muzica, teatrul, dansul si scriitura. Pentru asta, asteptam aici actori ai scenei TNB-ului", ne spune organizatorul. Din pacate, si proiectul in sine se aproprie de final. "Ma gandesc foarte serios sa renunt. Detaliile organizatorice si strangerea fondurilor sunt o corvoada, mai ales cand piedici se gasesc peste tot. Cred ca asta a fost ultima strigare", spune Gheorghe Todor. In schimb, are alt proiect cultural in derulare: un muzeu al cartii, primul din Romania. Va contine o biblioteca cu peste 40.000 de volume de la toate editurile, o arhiva fotografica a scriitorilor cu circa 20.000 de poze, inregistrari audio si video cu scriitorii care au participat la targ, de-a lungul anilor, precum si o arhiva de manuscrise foarte bine dotata. Concluzia e insa una singura: "Dupa ce-am vazut cu ce bucurie a primit publicul cartea la nisip, inclusiv lectura la nisip, cred ca acelea au fost cele mai reusite editii. De exemplu, la Dinescu s-au strans peste 2.000 de oameniâ¦".
DUO: STEFANESCU SI BARBU
|
| ION BARBU. Artistul are o colectie de peste
450 de tricouri, pe post de exponate |
In cadrul acestei editii a fost lansat si "Jurnalul secret" al lui Alex Stefanescu. Caricaturistul Ion Barbu l-a ilustrat si a venit si cu expozitia "O tara trista plina de tricouri", unde surprinde moralitatea indoielnica a Romaniei contemporane. El e, de altfel, un impatimit al tricourilor: "Am peste 450 de modele, din care 100 cu poezie romaneasca actuala si caricaturi tiparite pe ele". Expozitia lui de caricatura a avut succes nu doar la public, ci chiar la presedintele Basescu, care "s-a prapadit de ras" cand a admirat-o. Alex Stefanescu s-a bucurat si el de recunoastere: "S-a facut coada de tinere femei frumoase care voiau autografe pentru iubitii lor. Asta e o onoareâ¦". In legatura cu proiectul lui Todor, Alex Stefanescu ne-a spus ca Bucurestiul ar trebui sa invidieze Mangalia pentru acest targ de carte si se simte cu atat mai onorat, cu cat figureaza pe "lista lui Todor", alaturi de Octavian Paler, Mircea Dinescu, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana si alte personalitati culturale de seama.
|