x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Camera Deputaţilor a votat: Cartele prepay cu buletinul

Camera Deputaţilor a votat: Cartele prepay cu buletinul

25 Iun 2014   •   16:07
Camera Deputaţilor a votat: Cartele prepay cu buletinul

Comisia juridică şi cea de IT din Camera Deputaţilor au dat azi raport comun de admitere la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, respectiv utilizarea cartelelor pre-pay.

Raportul a fost adoptat cu 14 voturi 'pentru', patru 'împotrivă' şi o abţinere.

'Proiectul a fost adoptat într-o formă benefică şi corectă pentru toată lumea. Au rămas în acest proiect doar datele de identificare ale persoanei, nu date de trafic şi pentru pre-pay, şi pentru wi-fi, pentru conexiunile de internet. Orice om care îşi va cumpăra sau va deţine o cartelă pre-plătită are la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, un an de zile în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator şi să-şi declare datele, în sensul că el este proprietarul numărului respectiv, dacă nu, numărul va fi anulat', a precizat Daniel Oajdea, preşedintele Comisiei pentru tehnologie informaţională din Camera Deputaţilor, după şedinţă.

Potrivit acestuia, legea intră în vigoare, dacă textul va fi adoptat în această formă, la 1 ianuarie 2015. 

Preşedintele Comisiei IT a mai precizat că persoana care cumpără o cartelă pre-plătită trebuie să pună la dispoziţia vânzătorului numai datele de identificare din buletin, sau pe cele din paşaport ori din permisul de conducere.

Cât priveşte accesul la internet, inclusiv pe o reţea wi-fi, Oajdea a spus că nu se reţin decât datele de identificare ale utilizatorului. 

'Spre exemplu, este o procedură cunoscută ce se aplică şi în Germania, îţi dai numărul de telefon mobil, pe acesta primeşti automat un cod, cod pe care-l pui, te autentifici acolo şi atât. În momentul în care, teoretic, s-ar putea săvârşi o infracţiune, se poate şti cine e persoana. Nu interesează pe nimeni şi nu am fost de acord cu reţinerea datelor de trafic pe internet, care vin şi în contradicţie cu decizia Curţii Europene, nu s-a votat aşa ceva, ci doar identificarea utilizatorului. Nu cred că este o problemă pentru cineva care e de bună credinţă şi corect, dacă îl poţi identifica, că a intrat pe reţea şi atât. Prin urmare, forma finală este în regulă', a mai precizat Daniel Oajdea.

Proiectul de lege în cauză ar putea fi supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor în şedinţa extraordinară de săptămâna viitoare. 

Acesta a fost adoptat de Senat, prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: Cartele cu buletinul cartele prepay