x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cartier de vile şi cimitir în pădure

Cartier de vile şi cimitir în pădure

de Iulia Barbu    |    07 Iul 2009   •   00:00
Cartier de vile şi cimitir în pădure

Peste 400 de hectare din Pădurea Trivale din judeţul Argeş au fost retrocedate. Cartierul de vile, amenajat în mijlocul pădurii, a venit la pachet cu locurile de veci. S-a păstrat şi o suprafaţă generoasă pentru o eventuală biserică în cimitirul verde.



Rezultatul actelor semnate pe bandă rulantă în Argeş a făcut ca hectare întregi de pădure să dispară. Direcţia Naţională Anticorupţie a început o serie de verificări în cazul retrocedărilor unei părţi din Pădurea Trivale, unde se află şi parcul cu acelaşi nume. Oamenii au avut surpriza ca un cartier întreg de vile să răsară în pădurea seculară din Judeţul Argeş. Acolo, băieţii cu bani au amenajat un cimitir şi au defrişat atât cât trebuie pentru o biserică. Mai mult, pădurea a fost făcută cadou celor care au venit cu acte chiar şi din alte judeţe. Pentru toată lumea s-a găsit un lot frumos.

LEGILE LOR, PIERDEREA NOASTRĂ
În acest moment, Asociaţia "Parcul Lalelelor" strânge semnături pentru anularea împroprietăririlor abuzive din pădurea protejată de lege. "Ne este destul de greu să luptăm contra marilor interese, dar ştim că se poate. Nu este posibil ca o pădure protejată de lege să dispară de sub ochii noştri. La 5 iunie, de ziua mediului, am organizat un mititng pentru salvarea pădurii. Şi nu vrem să ne oprim aici", a precizat pentru Jurnalul Naţional Olga Herişanu, preşedinta asociaţiei.

Potrivit articolului 24 din Legea 1/2000, "pădurile care au statut de rezervaţie naturală sunt exceptate de la retrocedare". Pădurea Trivale a fost inventariată ca rezervaţie naturală de Direcţia Silvică Argeş încă din 2001, când printr-un ordin al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Apelor a fost stabilit că este exceptată de la retrocedare. Cu toate acestea, autorităţile locale din Argeş au găsit o "portiţă" prin care diverşi oameni de afaceri şi-au găsit un loc în parc sau în mijlocul pădurii.

Astfel, tranzacţiile pe hârtie au mutat hectare întregi de teren în mijlocul pădurii din Argeş. Oameni de afaceri au venit cu suprafeţe de teren din judeţele Alba sau Braşov, dar au găsit bunăvoinţă în Pădurea Trivale. "Această pădure a fost dintotdeuna a statului. Nu putem vorbi de retrocedări, cât putem vorbi despre împroprietăriri. Cel mai mare efort este să obţinem documentele de care avem nevoie.




Nici în acest moment, autorităţile nu pot preciza cu exactitate care este adevărata suprafaţă a Pădurii Trivale. Se vehiculează diverse cifre: de la 2.000 de hectare la 1.700 sau 1.500. Pot să vă spun că au mutat de-a dreptul râpe şi porţiuni de pădure din alte judeţe ale ţării direct la noi, în judeţul Argeş. Nume grele din lumea oamenilor de afaceri din Argeş au avut sau au de-a face cu moştenitorii unor suprafeţe imense de pădure.

Aceştia, la rândul lor, s-au trezit peste noapte împroprietăriţi cu vaste suprafeţe de pădure chiar în Parcul Trivale, deşi neam de neamul lor nu au avut de-a face cu zona respectivă. În Pădurea Trivale s-au făcut deci împroprietăriri ilegale pe sute de hectare, dar şi defrişări pe zeci de hectare, iar păgubiţii suntem noi toţi, cetăţenii acestui oraş", a precizat Olga Herişanu.

PARCUL SALVAT
În urmă cu ceva vreme, Parcul Ştrand se găsea pe lista marilor investitori din Piteşti. Astfel, lăsat în ruină, parcul urma să fie înnobilat cu câteva construcţii pe spaţiul verde. "Parcul acesta este pentru noi un fel de Parcul Cişmigiu. Este Cişmigiul nostru. Acum ceva timp, acolo era o mizerie de nedescris. Am curăţat locul şi l-am salvat de interesele celor cu bani, cu ajutorul celor care le pasă", a mai explicat Olga Herişanu.

În acest moment, însă, oamenii speră să pună capăt defrişărilor şi împroprietăririlor necontrolate din pădurea seculară Trivale. În acest sens, Asociaţia "Parcul Lalelelor" a iniţiat o petiţie care urmează să fie înaintată atât Guvernului şi preşedintelui României, cât şi comisiilor competente din cadrul Parlamentului Europei şi Consiliului Europei.

Oficial Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a confirmat pentru Jurnalul Naţional că retrocedările din Pădurea Trivale sunt sub anchetă: "Eu am tras un semnal de alarmă încă de acum un an. Sunt mai multe hotărâri judecătoreşti cu nominalizare clară în interiorul acestei păduri. Am trimis Prefecturii toate aceste hotărâri, astfel încât să se acţioneze pentru elucidarea problemelor. Pot să vă spun chiar că există o ultimă hotărâre judecătorească pe 170 de hectare, care a venit de curând tot pentru Pădurea Trivale. În total poate fi vorba de 300-400 de hectare retrocedate până în acest moment din pădurea
de pe raza municipiului Piteşti".

×