Castravetii romanesti de sera destinati exportului in tarile Uniunii Europene ar putea fi distribuiti gratuit pe piata interna, respectiv spitalelor si caselor de batrani, in conditiile in care stocul se mareste cu circa 200 de tone pe zi, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu.
Din datele furnizate de oficialul MADR, producatorii romani pierd zilnic circa 100.000 de euro din cauza blocarii schimburilor intracomunitare cu castraveti, dar si scaderii vanzarilor pe piata interna cu 70%.
"Vom incerca sa facem o distributie gratuita a castravetilor de sera destinati comertului intracomunitar, respectiv sa ii dam spitalelor si caselor de batrani, pentru ca altfel riscam sa aruncam la cos peste 2.000 de tone de castraveti de sera, cat au producatorii in stoc la aceasta data. O decizie in acest sens se va lua insa, luni, la minister", a spus Radulescu.
Distributia gratuita se va face impreuna cu certificatele de analiza realizate in laboratoarele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Comisia Europeana a alertat in urma cu o saptamana cele 27 de state membre cu privire la contaminarea cu STEC, toxina care produce bacteria E.coli, a mai multor persoane din Germania. Originea initiala a contaminarii - castravetii ecologici din Spania - a creat o adevarata isterie in randul consumatorilor europeni, vanzarile de castraveti inregistrand o scadere cu aproape 90%.
Fermierii spanioli sustin ca valul de panica creat de pe urma "psihozei castravetelui" le aduc pagube de aproximativ 200 de milioane de euro pe saptamana, iar germanii pierd circa patru milioane de euro pe zi.
De asemenea, in Olanda pierderile sunt cifrate la cinci milioane de euro pe zi, iar valoarea exporturilor belgiene de legume catre Rusia, tara care a impus embargo asupra importurilor de legume proaspete dinspre UE, se ridica la 30 de milioane de euro anual.