x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cathedral Plaza, fără autorizaţie

Cathedral Plaza, fără autorizaţie

de Dan Constantin    |    12 Iul 2007   •   00:00
Cathedral Plaza, fără autorizaţie

Millenium pierde in instanţa Tribunalului Dolj dreptul de a continua lucrările la blocul-turn care striveşte Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din Bucureşti. In primul proces in care s-a judecat, in fine, pe fond cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, firma care gestionează acest proiect controversat primeşte un verdict negativ explicit. Prin incheierea de şedinţă executorie din 10 iulie 2007, Tribunalul Dolj, Secţia Contencios Administrativ, a dispus "suspendarea autorizaţiei de construire nr. 179/18/B/43074 emisă de primarul Sectorului 1 Bucureşti şi oprirea lucrărilor pănă la soluţionarea pe fond a cauzei".

Ca atare, Arhiepiscopia Romano- Catolică Bucureşti a solicitat ieri public firmei SC Millenium Building Development SRL să oprească de indată orice lucrări de construire pe care le execută direct ori prin intermediul altor firme la imobilul Cathedral Plaza.

Proteste. Ridicarea acestui monstru arhitectonic lăngă un monument cultural a produs proteste puternice ale cultelor, societăţii civile, specialiştilor in istorie. Acest caz scandalos este şi in atenţia Vaticanului şi a Parlamentului European, care au avertizat Preşedinţia Romăniei faţă de atentatul direct la un bun din patrimoniul istoric şi cultural. In ultimul an, mai multe publicaţii şi instituţii culturale de prestigiu au desfăşurat o campanie puternică pentru oprirea lucrărilor la clădire executate de firma Bog’Art. Pe filiera avizării construcţiei apar numele lui Traian Băsescu, pe cănd era primar al Capitalei, Adriean Videanu, partener de afaceri cu Raul Doicescu, Peter Braun, investitor aflat in spatele montajului financiar. Academia Romănă a criticat, la răndul ei, sever realizarea acestei construcţii, a cărei geometrie modifică radical aspectul zonei şi prezintă un pericol pentru Catedrala Sf. Iosif in caz de seism.

×
Subiecte în articol: observator