x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZIERUL AUTO. Cum va funcţiona aplicaţia ”Abateri”, folosită de Poliţia Rutieră

CAZIERUL AUTO. Cum va funcţiona aplicaţia ”Abateri”, folosită de Poliţia Rutieră

de Mara Raducanu    |    05 Iun 2012   •   16:52
CAZIERUL AUTO. Cum va funcţiona aplicaţia ”Abateri”, folosită de Poliţia Rutieră

Ministerul Administratiei si Internelor(MAI) supune dezbaterii publice proiectul de Ordin al ministrului Administratiei si Internelor privind evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.

Proiectul Ordinului propune stabilirea conditiilor concrete privind modul si termenele de pastrare a permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate. Prin proiectul de ordin se propune stabilirea modului de stergere din aplicatia informatica de evidenta a abaterilor rutiere a mentiunilor introduse de politia rutiera in cazul constatarii unor contraventii sau infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice.

Proiectul supus dezbaterii publice prevede pentru titularii permiselor de conducere facilitarea posibilitatii de a accesa, la cerere, istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice aplicate.

Astfel, potrivit art. 1.- (1) Evidenta permiselor retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie, in conditiile stabilite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se tine de politia rutiera din cadrul Politiei Romane, prin aplicatia informatica "ABATERI';(2) Inspectoratul General al Politiei Romane este abilitat sa efectueze prelucrari de date cu caracter personal si desemnat ca operator de date cu caracter personal pentru evidenta permiselor retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie.

Art. 2.- (1) Mentiunile privind permisele retinute si sanctiunile aplicate se introduc sau se sterg in/din aplicatia informatica "ABATERI' de catre Sectia de Politie Autostrazi, Brigada Rutiera sau serviciul rutier pe a carei/carui raza de competenta a fost constatata fapta, denumite in continuare politia rutiera competenta teritorial.
Cazierul auto se poate da soferilor pe o prioada de cel mult cinci ani

Art. 3. – (1) Procesele-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, incheiate de ofiterii si agentii de politie rutiera din cadrul Politiei Romane, prin care au fost aplicate sanctiuni contraventionale complementare, se transmit in termen de 24 de ore, in copie, politiei rutiere competente teritorial, care asigura implementarea mentiunilor in aplicatia informatica "ABATERI'.

Art. 4 - (1) Mentiunile privind permisele retinute si sanctiunile aplicate, implementate in aplicatia informatica ABATERI, se sterg automat in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a fost savarsita fapta.

Art. 6. - Permisul de conducere care a fost retinut ca urmare a savarsirii unei infractiuni sau a producerii unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii uneia sau mai multor persoane se pastreaza la sediul politiei rutiere pe a carei raza a fost savarsita fapta, pana la restituirea sau anularea documentului in cauza, ori suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.

Art. 7. - Istoricul sanctiunilor la regimul circulatiei pe drumurile publice, aplicate titularului permisului de conducere, se comunica la cererea acestuia, pentru perioada solicitata, de catre politia rutiera pe raza careia titularul permisului de conducere isi are domiciliul sau resedinta, potrivit evidentei din aplicatia informatica "ABATERI'.

● Cititi aici ordinul ministrului privind pastrarea permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate

×