Instanţa supremă va pronunţa peste două săptămâni soluţia finală în cazul cererii de achitare a membrilor Guvernului Antonescu, condamnaţi şi executaţi pentru crime de război.
Instanţa supremă va pronunţa peste două săptămâni soluţia finală în cazul cererii de achitare a membrilor Guvernului Antonescu, condamnaţi şi executaţi pentru crime de război.
PLEDOARII FINALE. Procedurile au fost începute în urmă cu opt ani de urmaşul fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu, prin exercitarea căii extraordinare de atac a revizuirii. Acesta a susţinut că la judecarea procesului Guvernului Antonescu, din 1946, nu a fost cunoscut Protocolul secret numărul 3 la Pactul Ribbentrop – Molotov, prin care lumea a fost împărţită în două, între Reich şi Moscova.
Avocatul familiei Alexianu a cerut instanţei să constate că toate actele membrilor Guvernului din 1940 au fost de legitimă apărare împotriva efectelor pactului secret, nicidecum de agresiune la adresa altor state. “România a fost o ţară ocupată. Carol al II-lea şi Consiliul de Coroană au fost obligaţi să primească pe teritoriul statului trupe germane, astfel că în 1941 aici se afla cel mai mare număr de militari ai Reich-ului din Europa. Era un stat ocupat în momentul în care s-a produs agresiunea faţă de sârbi. Antonescu nu a permis trupelor germane să traverseze România, acestea erau deja aici‘‘, a susţinut avocatul. În 2006, Curtea de Apel Bucureşti a dispus achitarea mareşalului Ion Antonescu, a lui Gheorghe Alexianu şi a altor membri ai Guvernului român din 1940, în baza efectelor Pactului Ribbentrop – Molotov, dar numai pentru unele crime de război imputate ca urmare a agresiunii româno-germane “contra popoarelor din Rusia Sovietică‘‘. Atât Parchetul, cât şi familia Alexianu au declarat însă recurs.