x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Copşa Mică - Daciana sesizează Comisia Europeană

Cazul Copşa Mică - Daciana sesizează Comisia Europeană

de Alexandru Boariu    |    14 Feb 2008   •   00:00
Cazul Copşa Mică - Daciana sesizează Comisia Europeană

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European, a cerut ieri, Comisiei Europene să verifice situaţia de mediu de la Copşa Mică.



Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European, a cerut ieri, Comisiei Europene să verifice situaţia de mediu de la Copşa Mică, mai precis să controleze implementarea Directivei PCIP de către societatea Sometra în această localitate. Directiva 96/61/EC privind prevenirea şi controlul integrat al poluării (PCIP) are ca scop prevenirea sau reducerea emisiilor în atmosferă, apă şi sol, pentru atingerea unui înalt nivel de protecţie a mediului.


EFECTE NEGATIVE. În motivarea întrebării scrise, Daciana Sârbu precizează că poluarea cu metale grele şi bioxid de sulf din oraşul Copşa Mică, judeţul Sibiu, are efecte negative asupra mediului ambiental (apă, sol, alimente, vegetaţie) şi a sănătăţii locuitorilor din zonă, spre exemplu, prezenţa plumbului în atmosferă provocând afecţiuni cronice, precum tumefierea articulaţiilor, deficienţă respiratorie sau paralizia muşchiului laringian.

Potrivit textului întrebării, producătorul de zinc şi plumb SC Sometra SA din Copşa Mică, deţinut de compania greacă Mytilineos Holding, a obţinut autorizaţia integrată de mediu în iunie 2006, având obligaţia ca până în anul 2014 să reducă emisiile de poluanţi. Eurodeputatul social-democrat atrage atenţia că, "în ciuda faptului că au fost realizate anumite progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului, nivelul poluării în zonă este mult peste maximele admise de normele internaţionale, în anul 2007 înregistrându-se în atmosferă un nivel de emisii de bioxid de sulf de 125 de ori mai mare decât limita admisă".

Demersul Dacianei Sârbu vine după ce Jurnalul Naţional a semnalat în nenumărate rânduri faptul că proprietarii uzinelor Sometra, Mytylineos Holding, ignoră cu bună ştiinţă obligaţiile pe care şi le-au asumat încă din 1998, prin contractul de privatizare, de a investi sume importante pentru diminuarea poluării, care a atins cote alarmante. Autorităţile de mediu din România, ca şi cele de la UE  au închis mereu ochii, acordându-le în fiecare an celor de la Sometra autorizaţii de mediu.

×
Subiecte în articol: verde! copşa mică