x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul "Gropnita" - Fetusii provin din colectii personale

Cazul "Gropnita" - Fetusii provin din colectii personale

de Ionela Gavriliu    |    Ionut Dulamita    |    17 Dec 2005   •   00:00
Cazul "Gropnita" - Fetusii provin din colectii personale

Fostul director al Institutului de Anatomie din cadrul UMF, Dan Antohe, sustine ca fetusii provin din colectii personale ale profesorilor universitari care au predat de-a lungul anilor la Medicina.

Patru oameni din comuna Gropnita au vazut miercuri dupa-amiaza, printre fetusii risipiti in rapa din padure, cadavrul unui nou-nascut cu pampers. Singurii care nu vor sa ia in seama aceast amanunt important sunt politistii din Iasi.

Primarul din Gropnita, Gradinaru Vasile, declara ca a fost printre primii care s-au deplasat in rapa plina cu copii. A fost socat cand a descoperit, printre fetusi, si un copil cu pampers. "Mititel si el, cam la vreun kilogram. Dar, daca avea pus pampersul, insemna ca se nascuse, nu? Ca se nascuse viu!". Primarul se jura ca a vazut acel copil si ca imaginea lui i-a ingrozit si pe ceilalti care erau cu el.

MARTORI. Un agent de post din comuna l-a insotit atunci cu primarul si sustine, de asemenea, ca a vazut "bebelusul, care arata ca un nou- nascut la 9 luni si avea pampers. Noi am presupus ca ar fi vorba de un prematur tinut la incubator. In nici un caz in formol! M-am uitat cu atentie la el, avea manute si picioruse, unghiute, avea par pe cap si gene micute, cum au bebelusii". F.C., angajat al primariei, declara ca a vazut si el atunci "un copil in scutec, trecut de putrefactie, in dezmembrare. Cred ca avea in jur de 2 kg. Statea cu fata si manutele in sus. E o imagine macabra!"

INTACT. Cei cinci saci cu fetusi au fost predati joi de Politia Iasi la IML. Medicii de aici sustin ca au gasit intr-un sac si pampersul. "Fetusii au fost folositi pentru experimente, dovada canulele, taieturile si acele care s-au gasit in ei, declara prof. univ. dr. Calin Scripcaru. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu prezenta malformatii evidente (n.r. - si asta desi numai fetusi malformati pot fi folositi ca material didactic!). Cel care avea pampers nu prezenta taieturi. Cred ca este vorba de o gluma, era mult prea mic ca sa fie nou-nascut. Scutecul era deteriorat si imbibat cu formol, ca mirosea". Cei mai dezvoltati dintre fetusi aveau 8 luni de sarcina si nici unul nu prezenta urme de autopsie. Ipoteza ca un fetus cu pampers ar fi fost bagat intr-un borcan cu formol e sinistra si pune sub semnul intrebarii sanatatea psihica a faptasului. "Obiectele didactice nu se imbraca in pampers", sustine si conf.dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie din cadrul UMF Bucuresti.

Nici seful Institutului de Anatomie din Iasi, Constantin Fatu, nu crede ca fetusul cu pampers a fost obiect de studiu. "Chimic vorbind, nici nu se putea pune un fetus cu pampers in formol". El spune ca unghiile si parul se formeaza in a sasea luna de sarcina, moment in care, conform conventiilor internationale, fatul poate fi considerat viabil (n.r. - cu sanse de viata).

COLECTII. Cat despre "obiectele de studiu"... Studentii de la UMF Bucuresti nu folosesc ca material didactic decat cadavre de adulti. Exista si cateva borcane cu fetusi conservati in formol insa, sustine rectorul UMF Bucuresti, prof.univ. Popa Florian, "nu sunt decat cazuri deosebite, de malformatii foarte grave". Numarul mare de fetusi care sunt pusi de politie in gestiunea UMF Iasi il intriga si el. "E posibil ca profesorii sa fi avut teme specifice, sa studieze creierul, cordul la fetusi. Dar 80 e un numar cam mare!", declara prof.univ. Popa Florian.

DEZVALUIRI SOCANTE
Fostul director al Institutului de Anatomie din cadrul UMF, Dan Antohe (foto), sustine ca fetusii provin din colectii personale ale profesorilor universitari. "Provin de la UMF, dar nu sunt proprietatea Institutului. Piesele pe care le-am recunoscut au facut parte dintr-o colectie pe care o aveam. Primeam o piesa de la maternitate, o aratam studentilor, faceam o lucrare si apoi era incinerata. Piesele mai speciale erau pastrate in recipiente din subsolul cladirii. Si alti profesori procedau asa. Toti aveau colectii personale", a declarat Antohe, care a condus Institutul de Anatomie din 2003 pana in septembrie anul acesta. Profesorul explica faptul ca fetusii nu erau inventariati. "Nu erau obiecte de inventar, deoarece pana in 2003 cand a aparut o lege care reglementeaza folosirea acestui material uman, ele nu aveau statut social. Erau persoane fara identitate si nu aveau dupa ce sa fie inregistrate. Nici noi nu-i stiam. Puneam eticheta cu denumirea «piesa 1», «piesa 2», etc. Erau piese de uz anatomic si de cercetare stiintifica. Dupa folosire erau incinerate 99% dintre ele, iar raritatile erau pastrate", a mai precizat Antohe. (Mirela Cimpoi)

DE LA IJP
Printr-un comunicat de presa, IJP Iasi anunta ca "cei 80 de avortoni si resturile de organe umane au fost examinate medico-legal de catre o comisie de specialitate din cadrul IML Iasi si s-a constatat ca toate piesele analizate sunt de natura umana si au fost conservate in formol, in perioade diferite de timp, vechimea pieselor depasind 10 ani. Acestea au fost recunoscute ca apartinand Laboratorului de Chirurgie Experimentala si Muzeului din cadrul Institutului de Anatomie Iasi, fiind preparate in scop didactic. Se continua verificarile pentru a se stabili imprejurarile in care resturile umane au fost abandonate si persoanele care au facut acest lucru." Si adauga, prin vocea purtatorului de cuvant, "Politia Iasi nu are pana acum nici un suspect in acest caz." Cum au fost recunoscuti cei 80 de fetusi? Ce cauta un prematur cu pampers printre avortoni? Ce anchete au fost facute la maternitatile din Iasi si care este rezultatul lor? Sunt intrebari retorice. Politia Iasi inca se chinuie la cazul unei fetite de 8 ani disparuta acum doua luni, de ce ar fi nelinistita de soarta unor avortoni?

BORCANE
Toate borcanele cu fetusi au fost depozitate in subsolul Institutului de Anatomie din august 1999, cand institutia a intrat in renovare. De atunci nimeni nu a mai folosit acele materiale didactice. Au ajuns in atentia tuturor dupa descoperirea de acum doua zile. Ieri ne-am deplasat in subsolul institutului unde se facuse curatenie si nu mai erau decat cateva borcane goale, lipsite de importanta. (Cristinel C. Popa)
×
Subiecte în articol: observator iasi fetusi pampers