x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul răpirii - Mărturia jurnalistei Giuliana Sgrena

Cazul răpirii - Mărturia jurnalistei Giuliana Sgrena

de Miruna Pasa Petru    |    15 Mai 2007   •   00:00
Cazul răpirii - Mărturia jurnalistei Giuliana Sgrena
Sursa foto: ALESSANDRA TARANTINO/

Ziarista italiană Giuliana Sgrena a transmis autorităţilor romăne mărturia sa in procesul privind răpirea celor trei ziarişti romăni in Irak. Depoziţia italiencei, răpite in februarie 2005 şi eliberate după o lună, a fost solicitată pentru ca judecătorii romăni să poată inţelege suferinţele fizice şi psihice suportate de persoanele sechestrate in Irak.


Ziarista italiană Giuliana Sgrena a transmis autorităţilor romăne mărturia sa in procesul privind răpirea celor trei ziarişti romăni in Irak. Depoziţia italiencei, răpite in februarie 2005 şi eliberate după o lună, a fost solicitată pentru ca judecătorii romăni să poată inţelege suferinţele fizice şi psihice suportate de persoanele sechestrate in Irak. Mărturia acesteia, precum şi cea a franţuzoaicei Florence Aubenas vor fi utile la stabilirea despăgubirilor materiale şi morale care se vor acorda ziariştilor romăni, in cazul condamnării lui Omar Hayssam şi a lui Mohammad Munaf.

AMINTIRI. Potrivit declaraţiei ataşate la dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Giuliana Sgrena şi-a amintit că s-a simţit "terorizată" in momentul răpirii sale din maşina ce rula pe un pod din Bagdad. Spre deosebire de experienţele violente suportate de jurnaliştii romăni in timpul detenţiei, ea povesteşte magistraţilor romăni că răpitorii, "doi bărbaţi", au tratat-o uman. "Imi dădeau de măncare, imi dădeau pături dacă mi-era frig, imi dădeau medicamente. Nu am fost ameninţată cu moartea, dar asta nu insemna că nu m-am temut pentru viaţa mea, desigur. Era o stare neplăcută cauzată de faptul că eram prizonieră, că nu ştiam ce urma să fie cu viaţa mea, că eram inchisă intr-o cameră, aproape mereu pe intuneric, căci nu era curent electric, incuiată cu cheie. Eram tratată ca o prizonieră", a susţinut Sgrena in mărturie.


LEGăTURI. Primele declaraţii date de fostul ghid al jurnaliştilor romăni, Mohammad Munaf, au acreditat şi existenţa unei legături oarecum directe intre cele două cazuri de răpire. Potrivit lui Munaf, ideea sechestrării unor ziarişti i-ar fi venit lui Omar Hayssam in timp ce se uita la televiziunea Al-Jazeera, la un reportaj despre răpirea şi eliberarea Gulianei Sgrena. Femeia a scăpat din prizonierat după o eliberare dramatică, in timpul căreia un agent italian de informaţii a fost ucis, iar Sgrena rănită.

×
Subiecte în articol: observator sgrena