x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Tender, rusinea Justitiei

Cazul Tender, rusinea Justitiei

de Miruna Pasa Petru    |    31 Iul 2006   •   00:00
Cazul Tender, rusinea Justitiei

Completul Curtii de Apel Bucuresti, care a judecat mentinerea arestarii lui Ovidiu Tender, a oferit azi-noapte un spectacol dezgustator. Un presedinte beat sau dus cu pluta a reusit sa incalce toate regulile de procedura. I-a izgonit cu jandarmii pe avocatii inculpatului, si-a respins propria recuzare, apoi a fugit ca un soarece pe usa din dos.

Un complet al Curtii de Apel Bucuresti a reusit azi-noapte sa incalce toate normele etice si de procedura penala existente intr-un stat de drept, pentru a-l mentine dupa gratii pe omul de afaceri Ovidiu Tender.

Dupa un balci judiciar fara precedent, trei judecatori ai Curtii de Apel Bucuresti au dispus mentinerea arestarii preventive a lui Ovidiu Tender, exact in momentul in care acesta ar fi trebuit eliberat, deoarece ii expirase prelungirea precedenta.

Si nu a fost nevoie decat de 45 de minute pentru ca toate normele de procedura penala sa fie incalcate flagrant.

Circul a inceput la cateva ore dupa ce Tribunalul Bucuresti hotarase ca mentinerea dupa gratii a lui Tender nu se mai justifica. Parchetul a atacat imediat decizia, pentru ca la miezul noptii omul de afaceri urma sa fie eliberat.

AVOCATA NEPOFTITA. La ora 21:20, familia lui Tender si avocatii lui s-au dus la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a se convinge ca recursul nu se va judeca in absenta lor. Au reusit sa intre in cladire abia pe la 22:05 si s-au indreptat spre salile de sedinta. Au apucat sa vada la avizier ora fixata pentru inceperea procesului, 22:15, si au dat sa intre. Numai ca surpriza, procesul incepuse deja. "Am vazut-o pe procuroarea de sedinta in picioare, citind deja motivele de recurs impotriva eliberarii lui Tender. Cu un avocat din oficiu in sala, in locul aparatorilor nostri. Brusc, judecatorul a inceput sa urle la noi sa iesim din sala ca nu are nevoie de avocati", povesteste sotia lui Tender. Asa se face ca la ora 22:15 toti avocatii alesi si intreaga familie a inculpatului se aflau in par pe holurile instantei, in timp ce judecatorul nervos suspendase sedinta si se incuiase in sala impreuna cu procurorul si avocatul din oficiu. Si acuzatul fusese scos de la propria judecata, pentru ca apucase sa ceara recuzarea completului. Dupa numai cinci minute usa se deschide si multimea de pe hol s-a bulucit inapoi in sala. Presedintele completului, pe numele sau Stan Mustata, tipa de parca-l oparise cineva cu apa fiarta.

NULITATE. Asa ca au ramas in sala doar cei doi aparatori alesi si colega lor nepoftita din oficiu. Toti ceilalti au fost expulzati de jandarmi. Judecatorul uitase pare-se ca potrivit legii sedinta era publica. Motiv de nulitate absoluta. Abia patrunsi in sala avocatii apuca sa-l recuze pe procuror.Dupa nici doua minute recuzarea a fost respinsa, iar meciul a continuat.

COMPLETUL RUSINII. Alo, CSM, e cineva acasa?

Mai era un sfert de ora pana la expirarea mandatului lui Tender, iar avocatii au recuzat completul de judecata pentru incalcarile procedurii. Un alt val de strigate s-a auzit insa din spatele usilor inchise. Judecatorul si-a respins propria recuzare batand cu pumnul in masa, ca la taraba. Lui Stan Mustata ii lipsea ciocanul. Era atat de grabit sa pronunte verdictul pana la 12:00 noaptea incat le-a dat celor doi avocati cate trei minute sa-si prezinte apararile. Protestele acestora l-au infuriat insa peste poate. Si-a scuipat plamanii la aparatori si i-a dat afara cu jandarmii. In fata dezlantuirii lui Mustata celelalte doua colege de complet si procuroarea parca nu au existat. Putin inainte de miezul noptii cei patru magistrati au parasit cladirea pe usa din dos, luand-o cu ei si pe avocata din oficiu. Hotararea fusese degraba scrisa in condica, sub mentiunea "pronuntata in sedinta publica". Mandatul de arestare al lui Tender a fost prelungit pana la 29 august.

PLANGERI PENALE
"Mi-e greata de tot ce s-a intamplat si sper ca n-o sa mai fiu niciodata martor la asa ceva. Este o rusine pentru Justitie. Este o rusine pentru Romania. Vom face plangeri penale, vom inscrie in fals aceasta hotarare"
Gheorghita Mateut
avocat
SESIZAREA CSM
"Nici pe vremea lui Ceusescu nu exista asa ceva. Macar se pastrau aparentele. Exista inregistrarea sedintei, ea va fi proba noastra pentru plangerile penale si pentru sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii"
Victor Ponta
×
Subiecte în articol: observator tender