x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CE cere statelor membre, inclusiv României, să respecte normele privind drepturile de autor

CE cere statelor membre, inclusiv României, să respecte normele privind drepturile de autor

27 Iul 2021   •   12:04
CE cere statelor membre, inclusiv României, să respecte normele privind drepturile de autor

Comisia Europeană (CE) a solicitat statelor membre, inclusiv României, să comunice informații cu privire la modul în care dispozițiile cuprinse în Directiva privind drepturile de autor pe piața unică digitală sunt transpuse în legislațiile lor naționale.

Conform unui comunicat al CE, astfel de solicitări au fost adresate Austriei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Danemarcei, Estoniei, Greciei, Spaniei, Finlandei, Franței, Croației, Irlandei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, României, Suediei, Sloveniei și Slovaciei.

De asemenea, CE a solicitat Austriei, Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Greciei, Spaniei, Finlandei, Franței, Croației, Irlandei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei și Slovaciei să comunice informații cu privire la modul în care Directiva privind transmisiile online ale programelor de televiziune și radio este transpusă în legislațiile lor naționale.

Solicitările au fost făcute întrucât aceste țări nu au comunicat măsurile naționale de transpunere sau au făcut-o doar parțial. Astfel, Comisia a decis luni să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea de scrisori de punere în întârziere.

„Cele două directive sunt menite să modernizeze normele UE privind drepturile de autor și să le permită consumatorilor și creatorilor să profite la maximum de lumea digitală. Acestea consolidează poziția industriilor creative, permit utilizări digitale lărgite în domenii cheie ale societății și facilitează distribuirea de programe de radio și televiziune în întreaga UE. Termenul pentru transpunerea acestor directive în legislația națională a fost 7 iunie 2021”, se arată în comunicat.

Statele membre au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisori și pentru a lua măsurile necesare. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită avize motivate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: drepturi autor