Promovabilitatea la bacaluareat, înainte de contestaţii, este de 67,4%, cel mai slab procent de promovabilitate din ultimii zece ani şi cu 12,5% mai puţin decât anul trecut.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este însă mulţumit, spunând că rezultatele reflectă "în sfârşit toleranţă zero faţă de fraudă" şi realitatea din sistem. În Capitală doar 58,92% dintre elevii de clasa a XII-a au trecut examenul de bacalaureat. Numărul contestaţiilor este, în aceste condiţii, cu 3.000 mai mare decât anul trecut. Afişarea rezultatelor finale după rezolvarea contestaţiilor este programată astăzi.
Ministrul Educaţiei a cerut o analiză detaliată privind rezultatele la examenul de bacalaureat, mai ales în privinţa liceelor fără nici un absolvent promovat. Funeriu a mai spus că situaţia trebuie privită în ansamblu, şi nu ca un caz izolat.
La Grupul Şcolar din Ştefăneşti (Argeş) a promovat un singur candidat din 115. De asemenea, la şase grupuri şcolare tehnice sau agricole promovabilitatea a fost sub 10%.
Un alt caz a fost semnalat la Buzău, unde Inspectoratul Şcolar a deschis o anchetă în cazul Grupului Şcolar Agricol din Smeeni, după ce mai mulţi elevi cu medii foarte mari au picat examenul de bacalaureat cu puţin peste nota 2.