x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cel mai mare spital din sud-est, dotat cu un aparat rar pentru fragmentarea pietrelor la rinichi

Cel mai mare spital din sud-est, dotat cu un aparat rar pentru fragmentarea pietrelor la rinichi

27 Oct 2021   •   22:00
Cel mai mare spital din sud-est, dotat cu un aparat rar pentru fragmentarea pietrelor la rinichi

Un echipament ultraperformant pentru fragmentarea pietrelor la rinichi a fost achiziționat pentru Spitalul Județean din Galați. Este unul dintre puținele aparate din țară care sparge calculii renali cu ajutorul undelor ultrasonice de energie înaltă.

Specialiștii susțin că aproape 90% dintre pacienții cu calculi renali pot fi tratați cu acest echipament medical ultraperformant.

Valoarea investiției este de două milioane de lei, fonduri din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați.

„Spitalul Județean a fost dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente medicale din țară pentru tratarea bolnavilor cu pietre la rinichi. Este un echipament complex, dotat cu tehnologie de ultimă generație, care sparge calculii renali cu ajutorul undelor ultrasonice de energie înaltă. Procedura este minim invazivă și reduce considerabil complicațiile și efectele secundare pentru pacienți.Spitalul nu avea un asemenea echipament medical, astfel că pacienții erau trimiși în alte centre medicale. Datorită tehnologiei cu care este dotat, calculii renali sunt fragmentați în bucăți foarte mici, astfel că este eliminat riscul unui blocaj renal”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Sistemul este compus dintr-un generator de unde ultrasonice, un aparat radiologic cu braț mobil, masă de lucru acționată electric, ecograf, o unitate externă pentru analiza imaginilor obținute cu ajutorul aparatului radiologic și o stație de control a tuturor echipamentelor.

Deoarece sistemul are în componență un aparat de radiologie, pentru funcționarea lui este nevoie de o autorizație din partea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

(sursa: Mediafax)

×