x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centrala nucleară din fiare vechi

Centrala nucleară din fiare vechi

de Andrei Badin    |    08 Aug 2007   •   00:00
Centrala nucleară din fiare vechi
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/

In ciuda protestelor ecologiştilor, in Bulgaria, proiectul centralei nucleare de la Belene merge inainte. La construcţia centralei se folosesc inclusiv componente sovietice ieşite din uz, avertizează organizaţia "Friends of the Earth Europe". Bucureştiul tace, cu toate că acum căţiva ani considera centrala un mare pericol.


Bombă nucleară la 100 de kilometri de Bucureşti

In ciuda protestelor ecologiştilor, in Bulgaria se construieşte o nouă centrală nucleară. Proiectul a obţinut finanţarea europeană şi va fi realizat folosindu-se o tehnologie sovietică.


"La Centrala Nucleară Belene se construieşte folosindu-se componente sovietice ieşite din uz" este semnalul de alarmă tras de organizaţia ecologistă "Friends of the Earth Europe". Centrala de la Belene de la 100 de kilometri de Bucureşti a făcut obiectul mai multor reclamaţii in anii ’90 din partea Romăniei şi a mai multor organizaţii ecologiste pănă s-a renunţat la construcţie. Aceasta a fost recent reluată iar la Bucureşti nu se mai spune nimic cu toate că acum mai mulţi ani centrala era considerată un mare pericol. Anul trecut, preşedintele Băsescu lăuda proiectul şi " excelenta colaborarea romăno-bulgară".


TEHNICĂ SOVIETICĂ. Situaţia de azi la Belene a fost semnalată de postul de radio "Deutsche Welle". Centrala nucleară a primit o finanţare europeană. Banca Naţională Paris a căştigat oferta publică de 250 milioane de euro cu care compania de electricitate NEK va construi primul segment din centrala nucleară. Mai multe organizaţii ecologiste au protestat deja in mai multe rănduri faţă de decizia băncii francere. La sediul BNP, din Bruxelles, relata Deutsche Welle, protestatarii s-au imbrăcat in costume de protecţie şi au declarat banca franceză "contaminată radioactiv". Alte manifestaţii de protest s-au inregistrat la Paris şi in alte oraşe din Franţa. Dar şi la Berlin, Viena sau Amsterdam. Este interesant faptul că BNP Paribas este singura bancă europeană care a acceptat finanţarea proiectului bulgăresc. Alte 11 bănci europene, printre care Unicredit, Deutsche Bank, KBC, Commerzbank, Societe General, Citzbank sau Credit Suisse au refuzat orice participare, mai subliniază postul de radio german.


LICITAŢIE TRUCATĂ. Daniel Meijers, director al organizaţiei ecologiste "Friends of the Earth Europe" a declarat la Deutsche Welle: "La construcţia centralei nucleare de la Belene, se vor folosi părţi care au fost construite pentru proiectul anterior. Este un model rusesc care s-a folosit pănă acum numai in India şi China. Nu este foarte clar cum va funcţiona şi nici dacă este sigur pentru populaţie fiindcă reprezintă o combinaţie de tehnologie rusească, cu căteva componente vestice. Nu este centrala cea mai sigură din căte s-au făcut pănă acum." Meijers vorbeşte şi de neregularităţi la licitaţie: "A fost şi o companie canadiană care a vrut să construiască la Belene, dar au renunţat din cauza fraudei săvărşite la licitaţia publică. Bulgarii i-au vrut pe ruşi şi nu pe canadieni. Este o intreagă afacere ilegală in Bulgaria cu achiziţiile publice."


IMPLICAREA GAZPROM. Mai multe bănci ruseşti sunt interesate de finanţarea centralei nucleare Belene. Pentru finalizarea proiectului sunt necesare patru miliarde de euro. Presa bulgară a scris insă, conform postului de radio german, că indiferent care companie va fi selecţionată, aceasta va fi controlată de gigantul rusesc Gazprom, care este legat de Kremlin şi reprezintă "arma energetică" a lui Putin. Gazprombank deţine 51% din acţiunile Atomstroiexport, care va utiliza ca subcontractor compania franceză Framatome. Proiectul noii centrale nucleare prevede construcţia a două reactoare VVER de concepţie rusească de căte 1.000 megawaţi, identice cu cele de la Unităţile 5 şi 6 de la centrala nucleară Bulgară de la Kozlodui.


AMENINŢĂRI UITATE LA BUCUREŞTI. Planurile la Belene datează de la inceputul acestui an dar nimeni de la Bucureşti nu a iniţiat nici un protest. Acum căţiva ani proiectul Belene era considerat de Ministerul Mediului de la Bucureşti unul din cele patru ameninţări majore de mediu pentru Romănia, alături construcţia canalului Băstroe. La finele lui 2004, cănd Bulgaria semna ultimele acorduri cu compania Parsons E&C Europe Ltd. pentru construcţia celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, Romănia a prezentat un raport asupra problemelor de mediu ridicate de acest proiect, in care se preciza că portul Belene este situat la 13 kilometri de Zimnicea şi la mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti.


"COOPERAREA EXCELENTĂ" A LUI BĂSESCU. Intr-un interviu acordat anul trecut cotidianului bulgar Standart, preşedintele Băsescu lăuda centrala de la Belene. "Aceasta demonstrează incă o dată cooperarea excelentă intre autorităţile romăne şi bulgare şi intre ministerele Mediului din cele două ţări", aprecia Traian Băsescu. La acea vreme Ministerul Mediului era condus de pedista Sulfina Barbu.

×
Subiecte în articol: verde! bucuresti belene centrala nucleară