x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Centru de cercetare IBM la Târgu-Mureş

Centru de cercetare IBM la Târgu-Mureş

de Raluca Cret    |    31 Ian 2011   •   18:54

Negocierile privind oportunitatea deschiderii la Târgu-Mureş a centrului de excelenţă în cercetare au demarat în luna noiembrie a anului trecut la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Emil Boc, a primarului Dorin Florea şi a lui Thomas Reeves, vicepreşedinte global al IBM Research.  Iniţiativa  este de asemenea susţinută de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domeniul de cercetare şi dezvoltare. La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţi ai companiei americane IBM au fost prezenţi la Târgu-Mureş pentru a avansa discuţiile cu primăria municipiului privind înfiinţarea în România a unui centru de excelenţă în cercetare. În acest sens, un memorandum de înţelegere este prevăzut a fi semnat în cursul lunii februarie.

Reprezentanţii IBM au subliniat că alegerea României, respectiv a municipiului Târgu-Mureş, s-a făcut ţinându-se cont de tradiţia în medicină şi farmacie, rezultate deosebite în cercetare, calitatea învăţământului superior, a proiectelor importante demarate la nivel local şi ulterior extinse, în principal cele în parteneriat cu SMURD şi Ministerul Sănătăţii.

IBM are deja deschise alte zece centre de cercetare, iar cel de la Târgu-Mureş va deveni un pol de cercetare şi inovaţie capabil să deservească nu doar România, ci şi întreaga zonă balcanică. În viitor, acest centru va deveni un punct de atracţie pentru cercetătorii români din străinătate, dar şi pentru specialiştii prezenţi în ţară, datorită numeroaselor locuri de muncă ce vor fi create. Totodată, este prevăzut un amplu proces de instruire şi pregătire în laboratoarele IBM din lume cum ar fi cel din Zürich sau alte centre internaţionale pentru specialiştii români.

Memorandumul de înţelegere ce urmează a fi semnat de către IBM Research şi Primăria Târgu-Mureş va stabili următoarele măsuri de implementare, respectiv evaluarea de către IBM împreună cu mediul universitar din Transilvania şi cu autorităţile române, a liniilor majore de cercetare în viitorul centru, dar şi a investiţiilor necesare, se arată într-un comunicat al Primăriei Târgu-Mureş.

“Digital Mureş”

Programul “Digital Mureş”, prezentat oficial la Washington la sfârşitul anului trecut, este gândit pe două componente. Primul va facilita accesul la administraţia publică locală. Târgumureşenii îşi vor putea plăti taxele online, vor putea accesa toate detaliile urbanistice ale oraşului, în timp real, şi chiar îşi vor putea urmări copiii la şcoală sau la grădiniţă, printr-un singur click. Şcolile şi grădiniţele vor fi dotate cu camere de filmat, iar părinţii vor putea vedea de acasă sau de la serviciu cu ce se ocupă odraslele lor.

Proiectul a fost gândit pe baza unor parteneriate public-private, astfel încât bugetul local să fie cât mai puţin afectat de investiţiile necesare şi, potrivit unui comunicat al Primăriei Târgu-Mureş, giganţii IT-ului de peste ocean s-au arătat interesaţi să investească în România.

“Oraşul Digital va fi cea mai mare provocare pentru primărie şi anticipăm că va fi repede clonat în toată ţara. Se dezvoltă o mult mai mare eficienţă a administraţiei locale, o eficienţă în ceea ce priveşte banii cetăţeanului şi a timpului. Începem din ianuarie cu taxele şi cu tot ce înseamnă proiectele de urbanism iar ulterior prin introducerea treptată a proiectului Digital vom cuprinde toate sferele de activitate din oraş. Este o revoluţie normală pentru vremurile în care trăim. Firmele vor fi cele care vor finanţa proiectul, nu Primăria, Primăria lansează doar cadrul în care acesta se va implementa. În schimb, toate societăţile bancare, societăţile programatoare de softuri, toate sunt interesate în acest proiect”, a declarat primarul Dorin Florea.

Cea de-a doua componentă a proiectului “Mureş Digital” vizează înfiinţarea unui centru de cercetare medicală, “Oraşul ştiinţific pentru Informatica Medicală”, unde sunt aşteptaţi şi investitorii specializaţi pe acest domeniu.

“Târgu-Mureşul pune la dispoziţie logistica şi terenul necesare amplasării unui mare centru de cercetare, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, folosind din plin brandul nostru de oraş medical.”

În perioada următoare, echipa primăriei va planifica un calendar al întâlnirilor cu alţi lideri ai sectorului privat, la nivel internaţional, european, naţional şi local în vederea identificării posibilităţilor de dezvoltare a oraşului ştiinţific pentru cercetare şi informatică medicală.

×