Felul în care s-a schimbat temperatura în ultimele două mii de ani va fi studiat de cercetătorii Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” împreună cu cei ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu probe extrase din Gheţarul Focul Viu. Schimbarea climatică este tot obiectul unei cercetări separate, pentru care s-a primit un grant de 1,5 milioane de euro.
Modificările de temperatură şi felul în care au afectat vegetaţia în ultimii 2.000 de ani vor fi studiate prin analiza unei carote de cinci metri din gheaţa extrasă din Gheţarul Focul Viu, din Parcul Natural Apuseni. Mostrele extrase de departamentul din Cluj al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” vor fi analizate în laboratoarele Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, dar şi de cercetători ai universităţilor din Polonia, Anglia şi Italia. În gheţar sunt conservate informaţii privind structura şi dinamica pădurii din zona în care se află peştera, precipitaţiile care au căzut (tipul, frecvenţa şi intensitatea acestora), precum şi eventualele erupţii vulcanice din Europa care ar fi putut influenţa clima locală. „Vom putea răspunde la întrebări precum: cât de mult s-a schimbat temperatura în ultimii 2.000 de ani, când au avut loc schimbările de temperatură. Ne interesează, în principal, viteza cu care s-a schimbat climatul şi magnitudinea schimbărilor. Asta, deoarece cunoscând ce s-a întâmplat în trecut, putem înţelege mai bine schimbările din viitor”, a declarat cerce-tătorul Aurel Perşoiu, care va studia mostrele la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
Clima din ultimele milioane de ani
O cercetare care vizează tot schimbările climatice va fi făcută şi de cercetătoarea Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Aceasta a primit un grant în valoare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare. Scopul este dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acurateţe a perioadelor glaciare şi de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2,5 milioane de ani şi se termină în prezent.
Rezultatele probelor de gheţar studiate sunt aşteptate la finalul anului viitor. Cercetarea doctorului Alida Iulia Gabor va integra diferite metode optice şi spectroscopice ale solului.