x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. 19 ani, în cifre

Ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. 19 ani, în cifre

21 Iul 2021   •   10:00
Ceremonie militară cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan. 19 ani, în cifre
Sursa foto: Lucian Alecu

Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan a avut loc, miercuri, în Piața Arcul de Triumf din București.

Pe sub Arcul de Triumf au defilat detașamente pedestre, reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operații, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an.

Defilarea a fost deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare a inclus și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații.

De asemenea, au fost decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.

Pe timpul ceremoniei s-a păstrat un moment de reculegere și s-a depus o coroană de flori în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operații externe.

Mesajul lui Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut un discurs în fața militarilor care au revenit din Afganistan. Ați scris istorie, a spus șeful statului, la ceremonia organizată la București.

Iohannis, a participat miercuri la ceremonia militară prilejuită de încheierea misiunii NATO Resolute Support din Teatrul de Operații din Afganistan. Șeful statului s-a adresat militarilor spunându-le că au scris istorie.
„Misiunea în Afganistan va rămâne în cărțile istoriei drept cea mai lungă, complexă și importantă operație militară în afara țării după al doilea război mondial. (...) Timp de 19 ani, peste 32.000 de militari au paricipat la misiuni. Este un efort susținut pe care doar oamenii curajoși și devotați pot să-l facă, de aceea vă suntem profund recunoscători”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României s-a adresat și familiilor militarilor, inclusiv celor îndoliate.

„Succesul acestei misiuni se datorează în mare parte și susținerii familiilor rămase acasă... nu este ușor să stai cu urechea la radio, cu ochiul la televizor, să tresari de fiecare dată când sună telefonul sau se oprește o mașină militară.... 27 de militari au murit și 227 au fost răniți, unii cu urmări grave care-i marchează pentru totdeauna. Sunt cu toții în inima noastră”, a mai spus Klaus Iohannis.

În discursul său, Iohannis a mai vorbit despre poziționarea strategică a României împotriva terorismului, despre valorile NATO și despre efortul logistic al armatei române.

19 ani de misiuni pentru militarii români în Afganistan, în cifre

Din anul 1994 și până în prezent, peste 60 000 de militari români au participat la misiuni şi operaţii internaţionale, din care peste 32 000 doar în Afganistan (37 de rotații a câte șase luni), conform MApN.

Primii militari români au fost dislocați în Afganistan în luna ianuarie 2002 – 25 de polițiști militari și o aeronavă C-130 Hercules, cu un echipaj format din 14 membri ai Forțelor Aeriene Române

Primul batalion dislocat în teatru (aproximativ 400 militari) a fost Batalionul 26 Infanterie din Craiova, supranumit „Scorpionii Roșii“, introdus în teatru în iunie 2002, condus de locotenent-colonelul Nicolae-Ionel Ciucă.

Batalionul 26 a fost primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de-Al Doilea Război Mondial.

România a fost prima țară care a avut conducerea Aeroportului Internaţional Kabul pentru un an de zile (două misoiuni consecutive), între aprilie 2011 și aprilie 2012. Forțelor Aeriene Române au mai avut aceeași misiune, pentru șase luni, și în anul 2006.

Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 și 2013, cu aproximativ 2 000 de militari.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi

În ultimii 6 ani participarea la misiunea Resolute Suport din Afganistan a constituit prioritatea contribuţiei Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

Ultimul contingent românesc a fost repatriat din Afganistan pe data de 27 iunie

Pentru execuția Ordinului de operații „Safe Return-A“ au fost necesare 12 misiuni de transport aerian, din care trei cu aeronave C-17 asigurate de USCENTCOM, 7 cu aeronave C-17 asigurate de HAW Papa și una cu o aeronavă C-130 din resursa națională.

La finalul misiunii Armatei României în TO Afganistan au fost repatriați în siguranță 615 militari și peste 135 de tone de echipamente și materiale.

Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan sunt de peste 3 miliarde lei.

Un număr de 21 de ofițeri, dintre comandanții de unități și detașamente dislocate în Afganistan, au avansat în cariera militară până la gradul de general, îndeplinind funcții importante în Armata României. Printre aceștia se numără ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

În misiune și-au pierdut viața 27 de militari, iar peste 200 au fost răniți.

Primul militar căzut la datorie în Afganistan, la data de 11 noiembrie 2003, a fost sublocotenentul (post-mortem) Iosif Silviu Fogorași. Astfel, 11 noiembrie a devenit reper pentru instituirea, în România, a Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, marcată pentru prima oară în anul 2014.

Ultimul militar care și-a pierdut viața în Afganistan, pe 5 septembrie 2019, a fost sublocotenentul (pm) Ciprian-Ştefan Polschi.

(sursa: Mediafax)

×