x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cerere a pescarilor din Delta Dunarii - "Liber la sturioni!"

Cerere a pescarilor din Delta Dunarii - "Liber la sturioni!"

de Alexandru Nastase    |    22 Ian 2007   •   00:00
Cerere a pescarilor din Delta Dunarii  -  "Liber la sturioni!"

Ordinul de prohibitie la sturioni, instaurat in apele romanesti pentru o perioada de zece ani, produce noi victime. Este vorba de cei aproximativ 500 de pescari profesionisti din Delta Dunarii, care se ocupau cu recoltarea sturionilor si care au fost lasati de izbeliste. Pescarii nu au primit nici un fel de compensatii de la stat si sunt in prag de revolta dupa aproape noua luni in care nu au mai fost lasati sa pescuiasca.

Doleanta. De aceea, cer suspendarea ordinului de prohibitie sau acordarea imediata de plati compensatorii, pentru ca pierderile pe care le-au avut sunt de zeci de miliarde de lei vechi. Nici agentii economici care preluau sturionii de la acesti pescari nu isi mai pot desfasura activitatea in mod legal. In plus, pescarii sustin ca, de cand cu ordinul de prohibitie (care se aplica doar in Romania, Bulgaria si Ucraina refuzand sa ia parte la aceasta decizie), braconajul este in floare pe tot cursul Dunarii, iar statul, in loc sa castige, mai mult pierde.

Pescarii spun ca solutiile posibile ar fi acordarea de plati compensatorii pentru pierderile inregistrate, dupa modelul celor de care au beneficiat minerii si ceilalti disponibilizati din fabricile de stat. Acestea ar putea fi prevazute in noua varianta a legii pescuitului, ce ar trebui sa apara in cursul acestui an, desi a mai fost modificata deja de cateva ori din 2005 incoace. Autoritatile refuza sa recunoasca insa ca, in urma cu un an, le promiteau pescarilor marea cu sarea. Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura a anuntat ca nu este dispusa sa acorde compensatii pescarilor pe care i-a lasat pe drumuri. Agentia, a carei conducere este investigata, pentru ca ar fi favorizat anumite firme pentru repopularea cu sturioni, anunta ca ordinul nu va suspendat.

×
Subiecte în articol: observator