Guvernul a primit acordul companiei Chevron de declasificare a contractelor de concesionare a unor perimetre petroliere din Dobrogea, a declarat astazi premierul Mihai-Razvan Ungureanu.
Potrivit acestuia, contractele au fost facute publice pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Acestea nu contin insa anumite clauze comerciale pe care compania a dorit sa le mentina confidentiale.
Chevron poate exploata gaze de sist 30 de ani la redevente mici, ca Petrom
Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor din Dobrogea timp de 30 de ani, perioada care poate fi extinsa cu alti 15 ani, potrivit acordurilor petroliere desecretizate azi de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM).
Totodata, in cazul in care Chevron va descoperi gaze si petrol, va plati redevente cuprinse intre 3,5% si 13% din productie. Nivelul foarte mic al redeventelor este cauzat de contractul de privatizare al Petrom, unde se specifica faptul ca acestea nu pot fi crescute pana in 2014.
Contractul desecretizat mai arata ca grupul Chevron se obliga sa sape in total opt sonde de explorare a celor trei perimetre intr-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.
Chevron detine in Romania un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad + achizitionat de la Regal Petroleum- si trei perimetre in judetul Constanta: Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Marii Negre vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor.
Guvernul a aprobat in 20 martie trei acorduri petroliere de concesiune de explorare-dezvoltare-exploatare in trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron Romania, Hotararile pentru aprobarea acordurilor fiind publicate in Monitorul Oficial din 28 martie.
Cele trei acorduri intre Chevron si Autoritatea Nationala pentru Resurse Minerale se refera la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi si EX-17 Costinesti.
La inceputul lunii aprilie, Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a declarat intr-o emisiune televizata ca firma pe care o reprezinta nu are nimic impotriva pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de sist.
El a spus ca initiativa de a secretiza clauzele contractuale apartine statului roman si nu companiei.
La randul lor, reprezentantii Guvernului roman au aratat ca aceste contracte sunt secretizate conform legislatiei in vigoare, dar ca pot fi prezentate public daca exista acordul ambelor parti.