x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Chioscarii au fost invinsi de Ontanu

Chioscarii au fost invinsi de Ontanu

20 Oct 2004   •   00:00

Comerciantii din zona IV a Pietei Obor au pierdut lupta cu autoritatile locale. Ei n-au obtinut nimic in urma actiunilor de protest, tarabele pe care isi desfasurau activitatea fiind demolate.

MONICA ANDREI

SCHIMBARE. In locul tarabelor va fi amplasata o parcare
Ridicarea celor aproape 400 de chioscuri ilegale din zona IV a Pietei Obor a inceput in noaptea de luni spre marti. Ca la orice actiune de acest gen, la inceput comerciantii si-au exprimat nemultumirile mai agresiv fata de decizia conducerii Primariei Sectorului 2 de a-i evacua. Dupa cateva imbranceli intre fortele de ordine si protestatari, in timpul carora s-au aruncat si cuvinte mai putin ortodoxe, spiritele s-au calmat. Numarul foarte mare al fortelor de ordine - jandarmi, politisti si gardieni publici - i-a descurajat pe patronii tarabelor care au inceput sa isi demoleze singuri constructiile.

"Noi avem acte in regula. Nu suntem infractori. Cum o sa ne descurcam de acum inainte? Sunt peste 1.200 de oameni care vor ramane fara locuri de munca", vociferau cativa comercianti ieri-dimineata in timp ce isi dezmembrau tonetele improvizate. Unii mai tupeisti din fire au mai incercat inca o actiune de protest, ce-i drept, timida. Cateva zeci de fosti angajati si patroni s-au asezat pe trotuarul din fata Primariei Sectorului 2 si au cerut o intrevedere cu primarul Ontanu, incercand astfel sa-l determine sa renunte la proiectul de construire a parcarii.

"Cum ar fi sa privim resemnati la blocajele de trafic din Mihai Bravu, Stefan cel Mare, Soseaua Colentina si strazile adiacente, in timp ce un grup restrans de persoane face bani, folosind fraudulos domeniul public? Nici nu discut!", a fost replica primarului.

REFUZ. Ontanu este de parere ca primaria a facut si-asa prea mult oferindu-le comerciantilor posibilitatea sa isi mute afacerile in Piata Pantelimon - Dobroiesti.

"Vor avea prioritate la inchiriere si vor beneficia de taxe cu mult mai mici decat la Obor", a adaugat edilul Sectorului 2. Comerciantii nu vor sub nici o forma sa auda de alternativa oferita de autoritatile locale. "La Dobroiesti, in groapa de gunoi. Acolo ne-a dat locuri", spuneau ei nemultumiti.

In final, Ontanu a acceptat sa discute cu cinci reprezentanti ai patronilor de tonete din zona IV a Pietei Obor. Nu pentru a ceda presiunilor, ci pentru a le asculta alternativele. Protestatarii i-au propus primarului mai multe variante. Fie sa transforme strada Ziduri Mosi in parcare si sa le lase lor zona IV a Pietei Obor pentru a-si desfasura in continuare activitatea comerciala, fie sa-si schimbe tarabele in niste casute taranesti, insa sa vanda aceeasi marfa, fie ca Guvernul sa le dea salarii compensatorii. Toate variantele au fost respinse de autoritati, solutia finala fiind demolarea chioscurilor si transformarea zonei in parcare.

FARA DISCUTII

"Cum ar fi sa privim resemnati la blocajele de trafic in timp ce un grup restrans de persoane face bani, folosind fraudulos domeniul public? Nici nu discut!" - Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2

NEMULTUMIRI

"Noi avem acte in regula. Nu suntem infractori. Cum o sa ne descurcam de acum inainte? Sunt peste 1.200 de oameni care vor ramane fara locuri de munca" - Comercianti Piata Obor
×
Subiecte în articol: observator