OBSERVATOR
In urma cu 50 de ani, premierul Marii Britanii, Winston Churchill, a cerut ministrului de Externe de la Londra privilegii diplomatice pentru Regele Mihai I si familia sa, aflata in exil in Marea Britanie.
La inceputul exilului in Marea Britanie, Regele Mihai I al Romaniei a primit sprijinul premierului britanic de atunci, Winston Churchill, pentru a beneficia de privilegii diplomatice care sa ii faca viata mai usoara.
RADU CROITORU
|
SPECIALIST. Churchill (medalion) pare ca-l priveste pe Regele Mihai I, pilot de incercare in Santa Monica in 1956 |
Un document inedit dat publicitatii de Arhivele Nationale ale Marii Britanii arata ca premierul Winston Churchill ar fi intervenit in sprijinul Regelui Mihai, aflat intr-o situatie destul de sensibila la inceputul exilului in Marea Britanie. La 50 de ani de la acele evenimente, Arhivele britanice au scos la lumina un document in care ministrului de Externe din acea vreme, Anthony Eden, i se solicita de catre insusi Winston Churchill ca Regelui Mihai I sa i se ofere privilegii diplomatice pentru curajul de a ii fi infruntat pe sovietici.
CATRE MINISTRUL DE EXTERNE. Arhivele britanice releva ca sir Winston Churchill era impresionat de dificultatile financiare ale Regelui Mihai si intentiona sa vina in ajutorul exilatei familii regale a Romaniei. In corespondenta intretinuta cu seful diplomatiei britanice din acea vreme, Churchill scria: "Am o mare simpatie pentru
regele Romaniei, care a actionat cu curaj in situatii dificile pentru tara sa si a fost tratat cu nerecunostinta de catre sovietici. Sper ca poate fi tratat cu consideratie si curtoazie pe durata exilului aici, care nu va fi indelungata. Am toata increderea ca i se pot acorda privilegii diplomatice pana la cel mai inalt nivel".
EXCEPTIE. In aceeasi corespondenta se nota faptul ca Regele Mihai si familia sa au platit asigurari nationale si nu au beneficiat de un tratament special. Arhivele arata ca primul-ministru britanic solicita pentru Regele Mihai o "exceptie pentru un caz exceptional", avand in vedere tratamentul acordat de sovietici regelui roman si curajul acestuia de a-i infrunta.
PILOT. Documentele, pana de curand confidentiale, ale Ministerului britanic de Externe precizeaza ca, atunci cand a parasit Romania, singurele bunuri ale Regelui Mihai valorau 500.000 de franci elvetieni, suma din care mare parte a fost cheltuita ulterior, astfel incat veniturile sale in Marea Britanie erau extrem de modeste. Reactia ministrului britanic de Externe, Anthony Eden, a fost insa rezervata, chiar daca acordarea de privilegii diplomatice unui monarh in exil nu era fara precedent. Raspunsul ministrului de Externe avea sa fie ca Regele Mihai trebuie sa-si caute un loc de munca, tinand cont de calificarea sa de pilot si de cunostintele privind motoarele cu ardere interna. Documentele scoase la lumina de Arhiva Nationala Britanica mai arata ca, in cele din urma, Regelui Mihai i s-au acordat doar cateva privilegii minore, respectiv scutirea de la plata documentelor de identitate si a carnetului de conducere.