x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cinci companii riscă să fie inchise

Cinci companii riscă să fie inchise

de Alexandru Nastase    |    05 Sep 2007   •   00:00
Cinci companii riscă să fie inchise
Sursa foto: STRINGER SHANGHAI/

Decontul poluării vine in luna octombrie. Cinci companii aflate sub incidenţa directivei europene privind controlul integrat al poluării sunt aproape de a fi inchise, la sfărşitul lunii octombrie, intrucăt nu au investit in reducerea poluării şi nu pot fi, in aceste condiţii, autorizate, a declarat ministrul Mediului, Korodi Attila.


Casirom SA din Turda, ICPM SA Baia Mare, Cerola SA şi AXM PROD 93 SRL din Craiova şi Cerealprod SA Galaţi. Acestea sunt cele cinci societăţi aflate pe lista neagră, care nu au făcut investiţii de mediu, deşi işi asumaseră acest lucru. "Cu doar două luni inainte de scadenţa de la 30 octombrie 2007, cele cinci societăţi nu au depus nici măcar documentaţia pentru solicitarea autorizaţiei integrate de mediu. După 30 octombrie 2007, Romănia, ca toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, se va afla in situaţia in care toate instalaţiile IPPC (privind controlul integrat al poluării - n.r.) trebuie să deţină autorizaţii integrate de mediu. Cele care nu vor deţine aceste autorizaţii nu vor mai putea funcţiona sau, in cazul continuării funcţionării acestora, Romănia intră in procedura de infringement. Consecinţa va consta in amenzi usturătoare pentru ţara noastră, plătite din bugetul public. Adică eu sau dumneavoastră vom suporta din propriul buzunar această penalitate, pentru a susţine afacerea poluantă a unui operator de pe piaţa din Romănia", a spus ieri ministrul Korodi intr-o conferinţă de presă. Korodi a arătat că, in procesul de negociere pentru aderarea la UE, Romănia a inceput cu un număr de 716 instalaţii industriale de acest tip. Dintre acestea, in prezent mai există 660 de astfel de instalaţii, pentru că o parte şi-au sistat activitatea, iar altele şi-au redus capacitatea pentru a ieşi de sub incidenţa directivei, care presupune costuri "foarte mari" de conformare.


PERIOADE DE TRANZIŢIE. Jurnalul Naţional informa incă de la inceputul acestui an că Romănia ar putea avea de suferit din cauza societăţilor care nu fac investiţii de mediu. Ţara noastră ar putea fi penalizată cu pănă la 700.000 de euro pe zi pănă la remedierea problemelor. "Costurile totale necesare pentru ca instalaţiile romăneşti să respecte normele europene privind poluarea industrială se apropie de trei miliarde de euro", a mai spus Korodi. Pentru un sfert din cele 660 de instalaţii, Romănia a reuşit să negocieze perioade de tranziţie mai indelungate. 577 de instalaţii au fost deja autorizate, lor adăugăndu-li-se alte 78 de instalaţii pentru care s-a depus documentaţia şi care se află in acest moment in procedura de autorizare, a mai spus ministrul.


AUTORIZAŢII SUSPENDATE. "Vreau să precizez clar că autorităţile de mediu nu vor tolera depăşirea termenelor de conformare asumate de fiecare operator in parte. La această oră mai există patru societăţi comerciale ale căror autorizaţii integrate de mediu, pentru anumite instalaţii, sunt suspendate: Jack Morris SRL din Iepureşti, Giurgiu, căreia i s-a anulat deja autorizaţia, Sunshine Romania SRL din Giurgiu, care mai are două săptămăni pentru conformare, UVCP SA din Turnu Măgurele şi King House Rom SRL din Mavrodin, judeţul Teleorman, care mai are două luni pentru conformare", a mai spus ministrul Korodi. In Romănia există instalaţii industriale care funcţionează incă din 1900 (in industria ceramică), 1920 (instalaţii mari de ardere) sau 1937 (in industria sticlei), "ceea ce inseamnă că operatorii trebuie să facă eforturi financiare deosebite".


"Cu doar două luni inainte de scadenţa de la 30 octombrie 2007, cele cinci societăţi nu au depus nici măcar documentaţia pentru solicitarea autorizaţiei integrate de mediu. Cele care nu vor deţine aceste autorizaţii nu vor mai putea funcţiona sau, in cazul continuării funcţionării acestora, Romănia intră in procedura de infringement"

Attila Korodi

×
Subiecte în articol: verde! romania mediu instalaţii instala