Poliţiştii români, sprijiniţi de specialişti ai FBI, au depistat cinci români care sunt suspectaţi că au prejudiciat companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii cu aproximativ 800.000 de dolari.
Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Informatice (DCCI), sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT - Structura Centrală, în colaborare cu specialişti FBI, au reuşit identificarea a cinci persoane, din Constanţa, Bucureşti şi Timişoara, care au vârste cuprinse între 20 şi 32 de ani, suspectate de acces neautorizat într-un sistem informatic şi interceptare de date informatice, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, prin utilizarea de instrumente de plată electronică, şi spălare de bani.
Ancheta în acest caz a început în decembrie 2008, după ce specialiştii DCCI s-au sesizat în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat în sisteme informatice, interceptare ilegală de date informatice, alterarea şi modificarea de date informatice, precum şi operaţiuni neautorizate cu instrumente de plată electronică.
Sursa citată menţionează că, începând cu noiembrie 2007, mai multe computere, aparţinând unor companii farmaceutice din Statele Unite ale Americii, care erau utilizate pentru plăţile cu cardul bancar, au fost accesate neautorizat, suspectaţi de comiterea acestor ilegalităţi fiind cetăţeni români.
În urma acestor activităţi, au fost descărcate în computerele în cauză unele aplicaţii tip keylogger destinate interceptării neautorizate de date informatice. Ţinta acestor activităţi ilegale au fost datele de identificare ale instrumentelor de plată electronică cu care se efectuau plăţi la POS (Point of sale).
Poliţia Română arată că pentru realizarea activităţii infracţionale s-a profitat de sistemul de întreţinere al sistemului de efectuarea a plăţilor cu cărţi de credit şi de faptul că această activitate de întreţinere era realizată de la distanţă, prin Internet, de către administratorii de drept.
Din documentele primite de la companiile financiare ale căror date despre instrumente de plată au fost astfel tranzacţionate a rezultat un prejudiciu de aproximativ 800.000 de dolari.
Pentru probarea activităţii infracţionale a grupării, anchetatorii români au efectuat, la sfârşitul săptămânii trecute, şapte percheziţii la locuinţe aparţinând celor cinci membri ai grupării.
Astfel, au fost ridicate, pentru cercetării, nouă laptop-uri, două unităţi centrale de calculator, cinci harddisk-uri, CD-uri, carduri de memorie. Totodată, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, două autoturisme, 123.470 de dolari, 34.640 de euro, 25.800 de lei, şase ceasuri de lux, 45 de bijuterii (brăţări, inele, medalioane), în greutate de peste un kilogram de aur, pietre preţioase şi semipreţioase.
Conform Poliţiei Române, a fost începută urmărirea penală împotriva celor cinci persoane, pentru acces neautorizat într-un sistem informatic şi interceptare de date informatice, efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase, prin utilizarea de instrumente de plată electronică şi spălare de bani.
Doi dintre suspecţi au fost arestaţi, vineri, pe o perioadă de 29 de zile, în baza mandatului emis de Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro