x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Cineva cunoscut i-a venit de hac"

"Cineva cunoscut i-a venit de hac"

02 Iul 2004   •   00:00
"Cineva cunoscut i-a venit de hac"

OBSERVATOR

Sora lui Mihail Erbasu nu crede in varianta sinuciderii. Reporterii nostri au fost in satul argesean Launele de Sus, unde au gasit doi frati indurerati ai miliardarului. Ei nu cred explicatiile procurorilor. Experimentul de marti de la vila din Snagov, menit sa elucideze imprejurarile mortii omului de afaceri Mihail Erbasu, i-a indurerat si mai tare pe cei doi frati stabiliti in Arges.
ELLY CRISTEA

In satul argesean Launele de Sus, comuna Cuca, s-a stabilit de cativa ani Zoica Danciu, fosta Erbasu. Femeia s-a mutat in casa parinteasca, renovata de celebrul ei frate.

Doi frati au murit de cancer

Pe Zoica si pe un alt frate al afaceristului Erbasu, Stefan, i-am gasit ieri uitandu-se pe un album de poze. Erau tare mahniti de ipoteza lansata cum ca in familie ar exista o gena a sinuciderii: "Noi am fost sase frati, patru baieti si doua fete. Mihail a fost cel mai mare. A urmat Stefan, 57 de ani, care a lucrat la Petrochimie in Pitesti. Zoica, 58 de ani, s-a pensionat de cativa ani. Florica Erbasu, casatorita Vilceanu, a murit in 1996, in urma unui cancer osos, iar Vladimir a fost rapus la varsta de 52 de ani de un cancer declansat in urma unei operatii prin care i s-a scos splina. Cel mai mic dintre frati, Nelu, s-a asociat la firma lui Mihail din anul 1990".

"Avea pe fata o expresie de mirare"

Desi nu au probe solide care sa sustina ipoteza crimei, cei doi frati spun ca dupa felul in care arata cadavrul, in mod sigur afaceristul a fost agresat inainte de moarte: "Mi s-a strans inima in mine cand i-am vazut taietura de pe obrazul drept. Ce m-a surprins foarte tare a fost ca avea spranceana stanga putin ridicata, a mirare. Cred ca cineva cunoscut i-a venit de hac. A vorbit cu Nelutu chiar duminica, in jurul orei 17:00-17:30. Prima data l-a sunat Mihail si au intrerupt convorbirea ca nu se auzea bine. L-a sunat din nou si atat i-a zis: "Ba, apasai gresit", dar pe un ton vesel. Nu cred eu ca dupa cateva ore ii venea ideea sa se arunce de pe balcon".

Altar pentru frate

In spatele bisericii din Launele sunt inmormantati parintii afaceristului si sora acestuia. Pe cripta din marmura alba a fost legata o panglica de la o coroana cu mesajul "Mihail Erbasu, nu te vom uita niciodata" si o candela sta de cateva zile aprinsa. De altfel, in casa in care a vazut lumina zilei Mihail Erbasu, familia i-a facut un mic altar. Pe o masa este asezata o fotografie a celebrului om de afaceri, o camasa de-a lui, putin pamant luat de la cimitir si alte obiecte personale, luminate cu o candela.

Taietura de pe obrazul drept al afaceristului ramane inca un mister

Expertii au stabilit ca Erbasu a scris cele doua bilete de adio intr-o stare depresiva si cu semne nete de dezechilibru al personalitatii. Expertiza grafologica a aratat ca scrisul omului de afaceri tradeaza "sentimente de nesiguranta autoestimativa si incapacitatea de a actiona sau reactiona in fata unor obstacole". Interpretarea acestor rezultate pare sa incline si mai mult balanta spre varianta sinuciderii intervenite pe fondul unei depresii puternice. O intrebare ramane insa valabila: ce a provocat dezechilibrul despre care vorbesc specialistii?

Expertizele genetice au aratat ca pe cutitul cu care se presupune ca s-ar fi taiat pe fata Mihail Erbasu nu exista sange uman. A fost avansata ieri o noua varianta a producerii taieturii: Erbasu ar fi cazut cu obrazul pe un cancioc ce a pastrat o pata din sangele victimei. Surse judiciare ne-au declarat insa ca aceasta a doua ipoteza este destul de putin probabila pentru ca marginea unui cancioc, oricat de ascutita, ar provoca o urma asemanatoare unei stantari si ar fi avut o forma circulara. Fotografiile judiciare arata insa la fata locului un cutit asezat ordonat pe caloriferul din apropierea latului. Sa fi avut un om ranit, caruia i-a esuat sinuciderea, calmul si grija de a aranja cutitul pe calorifer?

Profilul genetic al lui Erbasu a fost gasit de asemenea si pe cordonul si cravata cu care se presupune ca a incercat sa se spanzure. Specialistii au stabilit ca omul de afaceri ar fi facut nodurile latului. Urmele de sange din lift, de pe clanta usii de la terasa, de pe balustrada si de pe peretele exterior apartin lui Erbasu, potrivit expertilor. Pe pantoful drept si pe pantaloni au fost descoperite urme de ceara, iar pe tocul pantofului "urme de sange in care este inclus si profilul lui Erbasu", au stabilit expertii. (Miruna Pasa)
×
Subiecte în articol: observator erbasu