x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cioacă, îţi faci concediul la Strasbourg?

Cioacă, îţi faci concediul la Strasbourg?

de Adriana Oprea-Popescu    |    15 Iun 2009   •   00:00
Cioacă, îţi faci concediul la Strasbourg?

Termenul de azi al procesului în care Cioacă este acuzat de comiterea unor infracţiuni informatice a fost unul al marilor surprize. Inculpatul a venit la Curtea de Apel Braşov în noua maşină pe care o conduce - un BMW X6, dar fără buletin. Şi a plecat de acolo, cu dreptul de a părăsi ţara.



Judecătoarea a respins excepţia nulităţii absolute a actului de sesizare a instanţei, ridicată de avocata Maria Vasii la termenul trecut, iar procesul a intrat pe fond, urmând ca cei doi inculpaţi, Cristian Cioacă şi Niţu Adrian să fie audiaţi.

Procurorul DIICOT a solicitat audiere separată, iar hackerul a fost invitat să părăsească sala de judecată. N-a stat mult pe hol, pentru că "evoluţia" lui Cioacă a durat maxim 5 minute. În primul rând, Cioacă i-a declarat judecătoarei Alina Mantu că a venit la proces fără buletin. "L-am uitat acasă!", a spus el. "Dar dvs. locuiţi în Piteşti", a replicat judecătoarea. "Ce faceţi dacă vă opreşte poliţia?". "Până acum nu m-a oprit", s-a apărat Cioacă. Asta a fost tot ce a avut el de spus în proces pentru că a refuzat să fie audiat spunând că îşi rezervă dreptul de a nu da declaraţii.

De altfel, Cristian Cioacă nu a făcut declaraţii nici în faza de urmărire penală. Judecătoarea l-a întrebat dacă este de acord cu prejudiciul moral de două miliarde lei vechi cerut de Robert Ghinescu, curatorul şi fratele avocatei dispărute, care s-a constituit parte civilă în proces. "Este o sumă infimă, faţă de cea din celălalt dosar", a declarat Cioacă spontan (în dosarul de omor se cer daune morale de 5 miliarde lei vechi - n.r.). "Asta vreţi să se consemneze?", l-a întrebat amuzată judecătoarea. "Nu sunt de acord să achit în solidar cu celălalt inculpat suma solicitată de partea civilă", a reformulat Cioacă.

Niţu Adrian, celălalt inculpat, avea şi buletinul şi vorbele la el. Şi-a menţinut declaraţia dată în dosar, în faza de urmărire penală, la care a adăugat că "menţionez că nu eu am contactat postul de televiziune OTV, ci ei m-au contactat întrucât eram în baza lor de date, că mă ocup cu site-urile. Tot ce s-a întâmplat apoi a fost sub o presiune de câteva zile în care jurişti, avocaţi, mi-au spus că nu este nimic ilegal. Eu i-am întrebat dacă e vreo ilegalitate însă realizatorul emisiunii, martorul Dan Diaconescu personal mi-a spus că nu e nici o ilegalitate, pentru că s-a consultat cu jurişti, avocaţi, şi ei i-au spus că nu se va întâmpla nimic. (...) Mi s-a cerut de către inculpatul Cioacă Cristian conţinutul mesajelor în vederea găsirii părţii vătămate. (...) După ce am accesat adresa de mail, inculpatul Cioacă Cristian mi-a cerut să direcţionez mail-urile la o altă adresă şi celor de la OTV". Întrebat dacă este de acord cu prejudiciul moral cerut de partea civilă, hackerul a spus - "Nu ştiu, probabil o să plătesc această sumă de bani".
În încheierea termenului de azi, avocata lui Cristian Cioacă a declarat că vrea să depună la dosar o cerere pentru încetarea controlului judiciar. Şi asta în condiţiile în care tot ea susţinuse, la termenul anterior, că, odată cu trimiterea dosarului în instanţă, controlul judiciar încetează.

Procurorul DIICOT a solicitat respingerea cererii, întrucât condiţiile pentru care s-a impus controlul judiciar au rămas neschimbate. Întrebat ce părere are despre această solicitare, Cristian Cioacă a declarat, într-un exces de sinceritate, - "O consider inutilă!". Avocata Maria Vasii a cerut instanţei ca, în cazul în care controlul judiciar nu poate fi ridicat, să aprobe un termen de ieşire din ţară. "Pe 22 iunie clientul meu trebuie să fie la Strasburg". Judecătoarea a cerut dovada că el e aşteptat acolo şi că amânarea plecării este imposibilă. Iar avocata a precizat că va depune această dovadă la dosar după ce va fi aprobată ieşirea lui Cioacă din ţară, "în perioada 19 - 26 iunie".

La ieşirea din sala de judecată, jurnaliştii au întrebat-o pe avocată ce afaceri judiciare ar putea avea Cioacă la Strasbourg, iar ea a dat un răspuns ce ar putea motiva ca destinaţie Haga - "Vrem să facem o plângere, dar nu vă pot da mai multe amănunte. Ştiţi că există anumite condiţii, că trebuie epuizate căile de atac...". Instanţa a stabilit un nou termen pentru data de 7 septembrie 2009, când vor fi citaţi primii 6 martori din rechizitoriu. Pe lista "debutanţilor" se află şi Dan Diaconescu.

Astăzi, instanţa a admis cererea de ieşire din ţară a lui Cristian Cioacă. Înainte de aflarea acestei veşti, el a părăsit Braşovul, radios şi alături de avocata lui, la volanul unui BMW X6 albastru, asta după ce, la termenele precedente, venise cu un BMW X5 alb. Ambele maşini, şofate de Cristian Cioacă, sunt cumpărate în leasing pe cabinetul avocatei Maria Vasii.

×
Subiecte în articol: observator cioacă