x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Circa 2 milioane de turişti au vizitat, în 2018, Castelul Bran, Biserica Neagră şi Cetăţile Râşnov şi Făgăraş

Circa 2 milioane de turişti au vizitat, în 2018, Castelul Bran, Biserica Neagră şi Cetăţile Râşnov şi Făgăraş

21 Ian 2019   •   14:30
Circa 2 milioane de turişti au vizitat, în 2018, Castelul Bran, Biserica Neagră şi Cetăţile Râşnov şi Făgăraş

Castelul Bran şi Biserica Neagră, precum şi Cetăţile din Râşnov şi din Făgăraş au fost vizitate, în 2018, de aproximativ două milioane de turişti români şi străini, număr în creştere faţă de cel din anul precedent.

Pe primul loc între cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Braşov rămâne în continuare Castelul Bran, care a fost vizitat de un milion de turişti, creşterea fiind puţin peste 1% faţă de 2017.

''În anul 2018, Castelul Bran şi-a păstrat numărul de vizitatori în ciuda problemelor cauzate de infrastructura defectuoasă. Ne referim aici la DN73 Braşov-Piteşti, care a fost în şantier o perioadă lungă de timp şi (...) lucrarea nu a fost finalizată. Astfel, la Castelul Bran au venit, ca şi în 2017, un milion de turişti, în care includem gratuităţile pentru categoriile defavorizate, participanţii la evenimentele publice şi private, anul 2018 fiind, ca şi anul precedent, foarte bogat în acest sens. Concret, creşterea numărului de turişti nu a fost mare, cu puţin peste 1% faţă de 2017, dar mai mică decât în anii anteriori, care nu ne mulţumeşte şi care, din datele noastre, îi afectează în primul rând pe turiştii români'', a precizat pentru AGERPRES Bogdana Balmuş, P.R. manager la Castelul Bran.

Următorul obiectiv turistic cel mai vizitat este Cetatea Râşnov, cu 450.043 de vizitatori, cu 30.000 mai mulţi decât în 2017. Numărul turiştilor adulţi a fost de 305.592, iar 144.455 au fost copii. Numărul mare de evenimente culturale organizate în perioada estivală, festivalurile pentru copii, promovarea cetăţii pe site-urile turistice atrag un număr mare de vizitatori, care creşte de la un an la altul, au afirmat reprezentanţii Primăriei Râşnov.

Într-un top întocmit de publicaţia de turism Traveler, în 2015, Cetatea Râşnov se afla pe lista celor mai frumoase castele de zăpadă care trebuie vizitate pe timp de iarnă, fiind pe poziţia zece după alte cetăţi din Germania, Japonia, Scoţia, Cehia, Rusia, Turcia sau Norvegia. În 2019, Cetatea Râşnov, va intra într-un proces de reabilitare cu fonduri europene, ceea ce va duce la închiderea unor spaţii de vizitare, lucru care va duce la scăderea numărului de turişti, conform autorităţilor locale din Râşnov.

Numărul turiştilor a crescut anul trecut şi la Biserica Neagră, cel mai vizitat obiectiv din municipiul reşedinţă, cu 28.642 faţă de 2017. Astfel, 308.084 de turişti, din care 143.696 au fost străini, au vizitat Biserica Neagră, în 2018, faţă de 278.442 în 2017, declarat  Anca-Mihaela Milea, de la Biserica Neagră.

Pe lângă Biserica Neagră, Piaţa Sfatului rămâne o zonă foarte vizitată din municipiul reşedinţă, pe tot parcursul anului, datorită faptului că aici se organizează evenimentele culturale ale oraşului, de la festivaluri, concerte, la târguri şi expoziţii. În Piaţa Sfatului şi pe strada Republicii se află cel mai mare număr de terase şi cafenele, care atrag un număr mare de turişti.

Şi Cetatea Făgăraş începe să atragă de la un an la altul tot mai mulţi turişti, astfel că, anul trecut, a fost vizitată de 157.000 de persoane, faţă de 130.000 în 2017.

"Nu numai numărul de turişti a fost în creştere, ci şi cel al grupurilor organizate, de la 824 în 2017 la 1069 anul trecut, multe fiind din străinătate. Turiştilor le place că Cetatea este foarte bine conservată, circuitul cetăţii este bine organizat, iar numărul evenimentelor culturale a crescut şi va creşte în continuare. Am avut festivaluri, expoziţii, lansări de carte, concerte diverse, iar faptul că, în ultimii ani, noi participăm la târguri de turism unde ne promovăm, se vede în creşterea numărului de vizitatori. Amintim de asemenea, promovarea Cetăţii Făgăraş pe site-uri dedicate turismului. Chiar dacă, în 2019, Cetatea Făgăraş va intra într-un program de reabilitare cu fonduri europene, vizitarea obiectivului turistic nu va fi absolut de loc afectată pentru că lucrările vizează zidurile de apărare şi alte zone unde nu ajung turiştii', a afirmat managerul Cetăţii Făgăraş, Elena Bejenaru.

La nivelul Regiunii Centru, judeţul Braşov a ocupat şi în 2018 primul loc ca număr de turişti, iar la nivel naţional, ocupă locul trei ca destinaţie turistică, după municipiul Bucureşti şi judeţul Constanţa. AGERPRES

×