Nicolae Ciucă spune că cele trei teme esențiale pentru agenda publică a fiecărei țări europene pe care le va aborda alături de cei 400 de participanți la conferință sunt: consecințele războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și rolul parlamentelor naționale în reconstrucția Ucrainei, provocările la adresa democrației reprezentative în vremuri instabile și, nu în ultimul rând, egalitatea și diversitatea în reprezentarea publică – tineri, femei și reprezentanți ai minorităților ca membri ai parlamentelor.
„Agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a adus profunde transformări în geopolitica europeană, dar mai ales în zona economică, energetică și a schimburilor comerciale. Marea Neagră a devenit o zonă de interes crescut pentru marile puteri, iar România este în poziția strategică de a fi singura țară membră UE și NATO care are cu Ucraina atât graniță terestră, cât și maritimă”, a spus Nicolae Ciucă, președintele PNL și președinte al Senatului.
Potrivit acestuia, efectele războiului se resimt și în avansul pe care discursul populist îl are în politica europeană.
„Neîncrederea cetățenilor în procesul democratic este indusă de formațiunile extremiste, care o transformă în ură prin folosirea unui discurs toxic. Astfel, este amenințată însăși soliditatea democrației și a drepturilor civile. Este important să promovăm constant avantajele democrației, ca singură opțiune care garantează drepturile și libertățile tuturor cetățenilor”, a mai spus președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă.
(sursa: Mediafax)