x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu

Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu

18 Noi 2022   •   14:06
Ciucă: Pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu

Nicolae Ciucă a anunțat vineri, la Baia Mare, că reprezentanţii Guvernului vor face în continuare demersuri la Comisia Europeană pentru a susţine ideea că pensiile militare intră la categoria celor de serviciu şi că nu sunt pensii speciale.

Premierul  Nicolae Ciucă susține că pensiile militare nu sunt speciale, ci de serviciu.

nicolae ciuca

„În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest subiect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei, și am discutat pe marginea raportului prezentat de Banca Mondială, în care scrie foarte clar că pensiile militare nu intră la categoria pensii speciale, ci la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susținem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate și continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înțelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă și celelalte state europene, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, încheie Ciucă.

România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% negociat prin PNRR în privința pensiilor, iar pensiile militare sunt speciale, a transmis, potrivit unor surse, Comisia Europeană autorităților de la București.

La Bruxelles am discutat despre înlocuirea pragului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR cu un indicator de disciplină financiară, afirmă premierul Nicolae Ciucă, după ce au apărut informații că România trebuie să se încadreze în plafonul de 9,4% pentru pensii.

„În timpul vizitei la Bruxelles și în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii europeni, inclusiv cu dna președinte a Comisiei Europene, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată fi înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară, care practic este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care obligă să realizăm reforma pensiilor. Totodată, discutăm despre un alt jalon care ne obligă să realizăm și reforma salatrizării. Ca atare, despre asta e vorba legat de acel procent de 9,4%”, spune premierul Nicolae Ciucă.

×
Subiecte în articol: nicolae ciuca pensii militare