x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ciucă și Ciolacu, întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas

Ciucă și Ciolacu, întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas

26 Sep 2022   •   12:45
Ciucă și Ciolacu, întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut luni, o întrevedere cu președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, în contextul participării, la Tokyo, la funeraliile de stat organizate în memoria fostul prim-ministru nipon Shinzo Abe, potrivit unui comunicat.

„Angajamentul președintelui Ratas, atât ca prim-ministru al Estoniei, cât și ca președinte al Riigikogu, are o contribuție deosebită la dezvoltarea relațiilor bilaterale. Coordonarea intereselor României și Estoniei în cadrul Uniunii Europene și NATO este armonios completată de cooperarea într-o serie de formate regionale precum Inițiativa Celor Trei Mări și B9”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

Discuțiile din cadrul întrevederii s-au axat asupra situației de securitate din regiune. În acest context, premierul a menționat sprijinul politic, economic și umanitar acordat de România Ucrainei și Republicii Moldova, precum și contribuția țării noastre la securitatea regională și la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, cu precădere pe Flancul Estic, potrivit sursei citate.

„Creșterea rezistenței sectorului energetic, prin obținerea independentei energetice a fost un punct de interes al convorbirilor. Prim-ministrul a subliniat că România sprijină o abordare comună pentru securitatea aprovizionării în UE și necesitatea unor măsuri pro-active coordonate. Înalții demnitari au agreat continuarea acțiunilor de dezvoltare a cooperării economice și de încurajare a investițiilor reciproce. Premierul Nicolae Ciucă a menționat că România apreciază participarea la Centrul de excelență pentru apărare cibernetică cooperativă NATO din Tallinn și este interesată de experiența Estoniei în sectorul digital. Președintele Parlamentului Estoniei, Jüri Ratas, a apreciat relațiile bilaterale în continuă dezvoltare și contribuția României la garantarea securității regionale și intărirea Flancului Estic al NATO”, se menționează în finalul comunicatului.

 

×