x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Claudiu Năsui: Statul român va emite certificate pentru românii care s-au vaccinat anti-COVID și doresc să călătorească în Grecia

Claudiu Năsui: Statul român va emite certificate pentru românii care s-au vaccinat anti-COVID și doresc să călătorească în Grecia

19 Mar 2021   •   16:11
Claudiu Năsui: Statul român va emite certificate pentru românii care s-au vaccinat anti-COVID și doresc să călătorească în Grecia
Sursa foto: Hepta

Statul român va emite certificate pentru românii care s-au vaccinat anti-COVID și doresc să călătorească în scop turistic în Grecia, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Mediului de Afaceri și Turismului, Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui a primit vizita ministrul grec al Turismului, Charis Theocharis.

„Discuţiile sunt să avem nişte documente care sunt mutual recunoscute, iar cuvintele-cheie trebuie să fie şi în engleză, cuvinte precum "pozitiv", "negativ", de exemplu. În zona aceasta este discuţia, pentru recunoaşterea bilaterală a acestor documente. Decizia finală o vom lua într-o şedinţă de Guvern, dar aceasta este direcţia în care vom merge", a spus Năsui, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu ministrul grec, la finalul întâlnirii.

Năsui a mai precizat că este vorba de trei categorii de documente care ar putea fi recunoscute recirproc, până la aprobarea de către UE a certificatului digital.

„Vorbim despre testul negativ de Covid, deci persoane care nu au boala, care nu prezintă risc, vorbim despre persoane care au testul de anticorpi pozitiv, adică au trecut deja prin boală şi s-au imunizat în mod natural, şi vorbim, evident, şi despre persoane care s-au vaccinat", a precizat ministrul român.

De asemenea, acesta a menționat că a avut discuții similar și cu alte țări, printre care Israelul.

Ministrul grec a precizat că Grecia își dorește să primească turiștii români cât mai repede și că cele două Guverne sunt deschise să recunoască reciproc aceste documente cu care turiștii vor putea călători.

„Ambele ţări susţin iniţiativa UE de a exista acest certificat digital, iar între timp suntem deschişi să discutăm bilateral detaliile tehnice, pentru ca toţi cei care doresc să poată veni în Grecia, fără griji, fără cozi, fără întrebări cum vor putea face asta sau nu. Deci suntem aici să ne arătăm deschiderea că toată lumea este binevenită, suntem aici să rezolvăm probleme şi să discutăm ce să facem pe termen lung, cum putem face ca sectoarele private ale celor două ţări să coopereze mai mult, în special în zone unde avem legături strânse, precum mănăstirile, bisericile", a declarat Charis Theocharis.

De asemenea, el a arătat că hotelierii greci pregătesc beneficii suplimentare pentru cei care fac testul PCR, care exced ca valoare costurile cu acest test. La fel ca anul trecut, copiii sub 10 ani nu necesită testare.

×