x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Claudiu Săftoiu a demisionat din funcţia de preşedinte-director general al TVR

Claudiu Săftoiu a demisionat din funcţia de preşedinte-director general al TVR

10 Dec 2013   •   14:37
Claudiu Săftoiu a demisionat din funcţia de preşedinte-director general al TVR

Claudiu Săftoiu şi-a depus demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului. Demisia lui Claudiu Săftoiu vine chiar înaintea şedinţei de plen reunit, în care urma să fie dezbătut şi votat raportul de activitate al TVR.

Președintele director-general al SRTv, Claudiu Săftoiu, aduce mai multe motive în susținerea solicitării sale adresată Parlamentului pentru încetarea mandatului la conducerea instituției, printre care faptul că nu și-a putut respecta toate obligațiile asumate în Programul de redresare economică.

În scrisoarea adresată președinților celor două camere ale Parlamentului în care cere să-i fie încetat mandatul la conducerea instituției, Săftoiu aduce patru precizări, relatează Agerpres.

Astfel, el indică "imposibilitatea respectării tuturor obligațiilor asumate în Programul de redresare economică a SRTv, aprobat prin Memorandumul Guvernului României; neadoptarea, în decursul mandatului, a modificărilor legislative necesare pe textul legii de funcționare a Societății Române de Televiziune, serviciu public de interes național, periclitând astfel nu doar implementarea planului de redresare economică în cuprinsul căreia exista un capitol de lege ferenda, ci și difuzarea programelor sale; neaprobarea, cu ocazia dezbaterilor și adoptării Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, a amendamentelor condiție sine qua non pentru revenirea SRTv în peisajul mediatic din Republica Moldova; aducerea unei grave atingeri a drepturilor plătitorilor de taxa tv, prin afectarea posibilității de recepție a programului TVR2 al SRTv pentru publicul telespectator, prin Hotărârea Guvernului nr. 403/2013, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 400 din 3 iulie 2013 prin care se aproba "Strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național".

Claudiu Săftoiu menționează că serviciul public de televiziune trebuie să beneficieze de toate mijloacele necesare, adaptate împrejurărilor, în vederea asigurării accesului direct, permanent și fără distorsiuni la informațiile și mesajele destinate tuturor cetățenilor prin transmisia semnalului pe cale terestră sau digital-terestră. "Consecințele stării de drept și de fapt existente sunt legate de imposibilitatea televiziunii publice de a-și îndeplini misiunea în condiții de minimă normalitate, mai ales în contextul acestei perpetuate situații de criză", spune el.

Șeful TVR arată că repetatele demersuri făcute pe durata mandatului său nu au primit soluționări concrete, doar responsabilizarea excesivă a conducerii deliberative și executive a SRTv, astfel încât nicio propunere de amendare a legii nu a fost însușită (în materia depolitizării, redefinirii beneficiarilor serviciului public de televiziune și dezvoltării organizaționale).

De asemenea, el precizează că, potrivit indicatorilor bugetari comunicați și susținuți recent de ministerul de resort, "situația persistă — în forma atenuată doar prin artificiul redistribuirii interne— și în legea bugetului pentru anul 2014, fără să se fi acceptat măcar atât de necesara redefinire a capitolelor bugetare".

Săftoiu mai arată că "în calitate de ordonator principal de credite pentru fondurile alocate de la bugetul de stat pentru transportul de semnal a epuizat posibilitățile legale de a se conforma recomandărilor primite în locul implicării responsabile din partea autorităților abilitate, strategia neoferind nicio soluție alternativă, mai cu seamă pentru gospodăriile cu venituri mici și mijlocii". "Mandatul președintelui director-general al Societății Române de Televiziune nu se întinde până la asistarea la decizii care ar putea afecta dreptul constituțional la informație al tuturor cetățenilor României față de care serviciul public de televiziune are nu doar obligații legale ci și de natură morală. Nu am dreptul să-mi asum o conduită care să afecteze întreaga comunitate românească din țară și diaspora", spune el.

În final, Săftoiu le mulțumește colegilor din Consiliul de Administrație, din Comitetul Director și din întreaga corporație "aducând călduroase mulțumiri tuturor celor care au contribuit la îndeplinirea responsabilităților derivate din calitatea de președinte al Consiliului de Administrație și director general al SRTv în această perioadă de grele încercări".

"Nu în ultimul rând, doresc să îmi exprim și pe această cale compasiunea față de toate familiile care au fost afectate de disponibilizările din cadrul procesului de restructurare a TVR", conchide el.

×
Subiecte în articol: claudiu saftoiu tvr demisie