Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi insemnate cantitativ şi de intensificări ale vîntului. Atenţionarea vizează intervalul 15 septembrie, ora 03 - 16 septembrie, ora 09.
Vremea rea a pus stăpînire pe ţara noastră încă din această dimineaţă. Meteorologii au emis o atenţionare cotată cu cod galben de vînt şi ploi. Aceasta este valabilă de duminică noaptea de la ora 03.00, pînă marţi la ora 09.00.
Astfel în intervalul menţionat, aria ploilor se va extinde treptat dinspre sud-vest, cuprinzand cea mai mare parte a ţării şi local se vor cumula 25 - 30 l/mp în intervale de 12 ore. Totodată izolat cantităţile de apă vor depăşi 50 - 60 l/mp, astfel: în cursul zilei de luni în sudul Banatului, în vestul şi nordul Olteniei, precum şi în sudul şi estul Transilvaniei, apoi în special în nordul Munteniei şi în Moldova.
Specialiştii ANM spun că valorile de temperatură vor fi cu 10 grade sub cele normale pentru luna septembrie, iar vîntul va prezenta intensificări, mai ales în sud şi sud-est. În Carpaţii Orientali, la peste 1.800 m precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Demn de menţionat este faptul că azi dimineaţă au fost înregistrate şi primele temperaturi negative. Astfel la Topliţa, mercurul din termometre a coborît pînă la –1 grad Celsius.
Vestea bună este accea că temperaturile vor creşte în a doua partea a acestei săptămîni atunci cînd şi ploile se vor opri.
Comentariul specialistului
În următoarele trei zile la noi în ţară, vremea se va menţine închisă şi umedă, cu nori şi ploaie în majoritatea regiunilor. Sistemele noroase îşi vor consuma potenţialul de umezeală în această zonă, astfel încît se aşteaptă ca, prin cumulare, cantităţile de apă să fie însemnate, îndeosebi în zonele de deal şi de munte. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare publică în acest sens, în care se specifică intervalul de timp, aria ploilor şi intensitatea acestora. Din punct de vedere termic, vremea se va menţine rece pentru această perioadă, cu o uşoară ameliorare în sudul ţării, unde valorile termice diurne vor fi în uşoară creştere în condiţiile diminuării temporare a nebulozităţii şi a unei uşoare advecţii de aer mai cald. (meteorolog Doina Mărăşoiu)BUCUREŞTI
Centru: max: 17şC min 12şC
Periferie: max: 15şC min 10şC
Azi (luni):
Vremea va fi rece. Cerul va fi noros şi va ploua, mai ales după-amiaza şi noaptea, cînd şi cantităţile de apă cumulate pot fi însemnate. Vîntul va prezenta intensificări.
Mîine (marţi):
Vremea va fi răcoroasă. Cerul va fi temporar noros şi va ploua în primele ore ale zilei şi noaptea. Vîntul va sufla slab pînă la moderat. Maxima: 19°C, iar minima: 11°C.
Poimîine (miercuri):
Vremea se va menţine rece. Cerul va fi mai mult noros şi temporar va mai ploua. Vîntul va sufla slab şi moderat. Maxima: 16°C, iar minima: 10°C.
LA MUNTE
Azi (luni):
Vremea va fi rece şi în general instabilă. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua, iar cantităţile de apă vor cumula local 25-30 l/mp şi izolat peste 50-60 l/mp la început în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali, apoi şi în Carpaţii Orientali. În nordul Carpaţilor Orientali, la altitudini de peste 1.800 m, trecător, precipitaţiile pot fi şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vîntul va prezenta intensificări în zona înaltă. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.
Mîine (marţi):
Vremea se va menţine rece pentru această dată. Cerul va fi temporar noros şi local va ploua, iar izolat vor mai fi posibile cantităţi de peste 15... 20 l/mp. Vîntul va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.
Poimîine (miercuri):
Vremea va fi rece, cerul mai mult noros şi temporar, îndeosebi ziua, va ploua. Vîntul va sufla slab pînă la moderat cu intensificări izolate. Temperatura aerului se menţine la valori apropiate celor din intervalul precedent.
PRESIUNEA
Azi (luni):Presiunea atmosferică va scădea în toate regiunile de la valori în jur de 754 mm Hg pînă la valori în jur de 748 mm Hg
Mîine (marţi):
Presiunea atmosferică va creşte uşor în toate regiunile, de la valori în jur de 748 mm Hg pînă la valori în jur de 750 mm Hg.
Citește pe Antena3.ro