x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cine se află în spatele numirii Codruţei Kovesi în funcţia de ministru-consilier la Bruxelles

Cine se află în spatele numirii Codruţei Kovesi în funcţia de ministru-consilier la Bruxelles

de Gabriela Ştefan    |    03 Oct 2012   •   16:33
Cine se află în spatele numirii Codruţei Kovesi în funcţia de ministru-consilier la Bruxelles
Sursa foto: Codruţa Kovesi

Detaşarea marţi seara a Codruţei Kovesi, fost procuror general al României, pentru trei ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a avut efectul unei bombe. Surpriza a fost totală mai ales că în presă a apărut informaţia că această detaşare a fost cerută de către ministrul Titus Corlăţean.
În scurtul său mandat de ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean a avut meciuri extrem de dure cu fostul procurorul general, în special în cadrul şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Tocmai de aceea, gestul său a stârnit semne de întrebare, mulţi întrebându-se cum e posibil ca, în urmă cu câteva săptămâni să îi vorbeşti lui Kovesi de dosare politice, iar acum să o promovezi ca reprezentant şi expert la României la Bruxelles. În realitate, nu Corlăţean este cel care a cerut detaşarea lui Kovesi,  ci chiar ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Informaţia a apărut pe site-ul www.membricsm.ro, un site unde îşi exprimă opiniile mai mulţi membri aleşi ai CSM, care sunt nemulţumiţi de modul în care se face comunicarea oficială a instituţiei. Sursa citată publică şi un fragment (fotocopie, vezi mai jos) după documentul care a ajuns la CSM şi care a determinat convocarea în regim de urgenţă a unei şedinţe a Secţiei de procurori.
Din documentul publicat pe site-ul citat reiese clar că solicitarea a fost făcută de către Ministerul Justiţiei şi că fostul procuror general Codruţa Kovesi va fi numită "ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la indeplinirea conditionalitatilor stabilite in cadrul Mecanismului de Cooperare si verificare privind reforma sistemului judiciar si lupta anticoruptie in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana".




UPDATE 16.53 Referitor la acest subiect, Ministerul Justiţiei a făcut următoarele precizări: "La data de 02 octombrie 2012, Ministerul Justiţiei a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sprijin în vederea demarării procedurii de ocupare, de către doamna procuror general Laura Codruţa Kovesi, a postului de  ministru-consilier, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiţionalităţilor stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie în cadrul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană
Ca urmare, s-a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea magistratului pe o perioadă de 3 ani în cadrul MAE, cerea fiind aprobată în şedinţa Secţiei pentru procurori care a avut loc la aceeaşi dată.
Propunerea ministerului Justiţiei a avut la bază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice pe lângă instituţiile europene, în contextul în care România se află încă sub monitorizarea CE în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, iar nominalizarea doamnei procuror Laura Codruţa Kovesi s-a bazat pe experienţa şi calităţile profesionale care o recomandă pe deplin pentru ocuparea unui astfel de post".

×