x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comandament pentru stoparea furturilor din păduri

Comandament pentru stoparea furturilor din păduri

20 Sep 2008   •   00:00
Comandament pentru stoparea furturilor din păduri

Ministrul Mediului, Attila Korodi, va propune Guvernului înfiinţarea unui comandament naţional care să se ocupe de stoparea furturilor de păduri.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, va propune Guvernului înfiinţarea unui comandament naţional care să se ocupe de stoparea furturilor de păduri. Korodi a declarat ieri, la Miercurea-Ciuc, că va înainta o notă Executivului în care va solicita înfiinţarea unui comandament naţional care să se ocupe numai de stoparea tăierilor ilegale de păduri şi de fenomenul gaterelor.

Acest organism ar urma să fie format din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, inclusiv Serviciul Român de Informaţii, dar care să nu implice oameni din teritoriu. Ministrul spune că acţiunile care se fac cu implicare locală nu mai au nici un efect, pentru că s-a constatat că întotdeauna se produc scurgeri de informaţii, iar cei care încalcă legea nu mai sînt prinşi asupra faptului. “Din acest comandament naţional ar

trebui să facă parte reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vînătoare, ai Ministerului Mediului, Poliţiei, Jandarmeriei, precum şi ai Procuraturii sau SRI, toate structurile care colectează informaţii şi iau decizii, dar numai la nivel central, cu oameni controlaţi din punct de vedere al corectitudinii şi activităţii pe care o desfăşoară şi cu planuri şi acţiuni bine stabilite”, a spus Korodi.

 

Verificări amănunţite

Ministrul Mediului a făcut aceste declaraţii ca urmare a unui amplu control ce a avut loc joi, în zona Vlăhiţa, din judeţul Harghita, şi la care au participat 100 de jandarmi, 50 de poliţişti, 20 de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi 10 inspectori silvici. Chiar dacă acţiunea nu a fost făcută publică, iar presa a avut embargo pe difuzarea de informaţii, rezultatele l-au nemulţumit pe ministrul Mediului.

În ciuda desfăşurării masive de forţe, au fost prinse doar trei persoane care tăiau ilegal lemne, s-au descoperit 177 de metri cubi de scîndură şi 21 de metri cubi de buşteni pentru care nu existau documente de provenienţă şi continuă verificările în cazul altor cinci persoane. Korodi a spus că astfel de controale vor continua şi chiar dacă nu este responsabilitatea Ministerului Mediului, nu poate rămîne indiferent cînd vede amploarea fenomenului tăierilor ilegale de păduri.

  • Agerpres
×
Subiecte în articol: verde!