x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comemorare cu scandal

Comemorare cu scandal

de Marina Constantinoiu    |    14 Iun 2009   •   00:00

S-au împlinit 19 ani de la cea mai sângeroasă mineriadă postrevoluţionară. O comemorare marcată, ieri, în Piaţa Universităţii. O comemorare începută cu scandal, după că membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor au încercat să îi alunge pe reprezentanţii Grupului "Noii Golani", forţele de ordine fiind nevoite să intervină între cele două grupuri, după cum relatează Mediafax.

Membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor şi cei ai Grupului "Noii Golani" au venit în Piaţa Universităţii pentru a comemora 19 ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, când cea mai lungă demonstraţie paşnică pentru democraţie din România a fost încheiată brutal prin evacuarea pieţei, urmată de venirea minerilor la Bucureşti.

FLASH MOB
Câţiva membri ai Grupului de Acţiune "Noii Golani" au organizat un flash mob în Piaţa Universităţii pentru a comemora victimele mineriadei din 13-15 iunie. Cinci tineri au venit îmbrăcaţi cu echipament de miner, iar doi dintre ei aveau în mâini o bâtă şi un topor. Timp de cinci minute au rămas nemişcaţi în poziţie de lovire, simbolizând scenele care au avut loc în urmă cu 19 ani. Toate aceste scene erau urmărite de trei tineri deghizaţi în agenţi de securitate.

După acest flash mob, reprezentanţii Grupului "Noii Golani" au vrut să depună flori şi să aprindă lumânări la troiţa din Piaţa Universităţii, dar au fost bruscaţi şi goniţi de membrii Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, care le-au spus că acesta este evenimentul lor şi le-au cerut să vină mai târziu.

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, care a fost cel mai virulent, a spus că i-a gonit pe reprezentanţii Grupului "Noii Golani", pentru că în iunie 1990 aceştia erau nişte copii şi nu au cum să înţeleagă ce s-a întâmplat atunci. Cele două grupuri nu s-au liniştit decât după intervenţia forţelor de ordine prezente în Piaţa Universităţii, care au format un cordon între acestea.

 

×
Subiecte în articol: observator