Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniază că aceasta trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă, acest lucru însemnând progrese, nu paşi înapoi, a declarat vineri Margaritis Schinas, purtător-şef de cuvânt al executivului comunitar.
În conferinţa de presă cotidiană a CE, Schinas a spus că ţara noastră ar trebui să se abţină de la luarea oricăror măsuri care ar afecta negativ progresele realizate în ultimii ani.
''În acelaşi timp, luăm notă de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei. Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni'', a adăugat reprezentantul executivului UE.
În ceea ce priveşte referendumul din 26 mai, care va fi convocat de preşedintele Klaus Iohannis, Comisia Europeană a menţionat că ''organizarea referendumurilor este o chestiune care ţine de statele membre''. ''Comisia respectă întotdeauna voinţa democratică a poporului. Cu privire la subiectul referendumului, poziţia noastră asupra reformelor din justiţie şi asupra deteriorării generale a situaţiei statului de drept în România, poziţia Comisiei este foarte bine cunoscută'', a adăugat purtătorul de cuvânt al CE.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va convoca un referendum pe data de 26 mai. "Este cert. Voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul la adresa justiţiei", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Pe de altă parte, Schinas a confirmat că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi premierul Viorica Dăncilă au avut joi o convorbire telefonică pentru a discuta despre cele două ordonanţe de urgenţă referitoare la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Cele două părţi au convenit să continue discuţiile la nivel tehnic.