Salariaţii din sectorul bugetar vor intra forţat, între septembrie-noiembrie, în concediu fără plată sau vor munci mai puţin cu echivalentul a 10 zile. Ei nu vor mai primi bani pe orele suplimentare, ci zile libere. Măsurile amână disponibilizările după alegerile prezidenţiale.
Deciziile Guvernului vor aduce economii la buget în valoare de 2 miliarde de lei şi prezintă avantajul pentru Guvern că amână disponibilizările pentru 2010, după alegeri. Valul de şomeri ar trebui să vină abia la jumătatea anului viitor, când nu se ştie dacă vom reuşi să îndeplinim condiţiile pentru o nouă tranşă din acordul cu FMI, caz în care e greu de crezut că ne va mai forţa cineva să restructurăm cheltuielile publice cu personalul.
Deocamdată pentru acest an, Guvernul a ales măsuri surogat. "Prin reducerea timpului de lucru cu echivalentul a 10 zile lucrătoare, efectul va fi pe net de 0,3% din PIB", a spus ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. Bugetarii vor intra în concediu fără plată, îşi vor reduce programul de lucru de la opt la şase ore sau timpul efectiv de muncă cu 10 zile prin alte variante.
Alte măsuri de reducere a cheltuielilor sunt anularea primelor şi neplata orelor suplimentare până la finele acestui an. Vin vremuri grele pentru angajaţii din instituţiile publice şi în ceea ce priveşte condiţiile de lucru, pentru că vor avea tăiate cheltuielile pentru bunuri şi servicii cu 2,485 miliarde de lei. "Excepţie face domeniul sănătăţii", a explicat ministrul Finanţelor.
RESTRUCTURĂRI ÎN 2010
Pogea a spus că deşi în scrisoarea de intenţie cu FMI nu este specificată dimensiunea reducerilor de personal, angajamentul de scădere a cheltuielilor cu 0,6% din PIB va prespune un număr mare de personal disponibilizat. Însă aceste disponibilizări vor fi făcute începând de anul viitor. Ministrul nu a dat o cifră, ci doar a prezicat misterios că "va fi vorba despre un număr mare de personal disponibilizat, nu vorbim de 1.000-2.000 de persoane".
În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane, iar cheltuielile de personal au totalizat 24,9 miliarde de lei în primele şase luni din acest an, în creştere cu 12% faţă de perioada similară din 2008. Reduceri de personal vor fi efectuate în acest an numai la agenţiile guvernamentale care vor fi comasate.
RECTIFICARE ÎN AUGUST
Rectificarea bugetară din august va aduce o ajustare a deficitului cu 5,5 miliarde de lei, reprezentând o reducere a acestuia la 7,3% din PIB, nivel agreat cu FMI pentru finalul anului, comparativ cu 8,3-8,4% din PIB, cât ar fi deficitul fără această corecţie, a declarat ministrul Finanţelor.
Restul ajustării, până la 5,5 miliarde de lei, reprezintă efectul altor corecţii, a explicat Gheorghe Pogea, exemplificând prin situaţia instituţiilor care se autofinanţează şi care, neavând venituri, nu mai pot face cheltuieli la fel de mari. Astfel, pe de-o parte, cheltuielile bugetare vor fi reduse cu 4,5 miliarde de lei, în timp ce veniturile vor fi suplimentate cu 300 de milioane de lei din aplicarea impozitului minim în acest an.
TRECEM LA EURO
În ciuda scăderii economice şi a crizei financiare, procesul de aderare al României în zona euro nu va fi afectat, având în vedere că ţintele pentru rata de schimb rămân aceleaşi.
"BNR are rezerve valutare consolidate. Sistemul bancar s-a dovedit a face faţă acestei perioade de dificultăţi şi este unul dintre motivele pentru care o parte din banii FMI pot fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului.
Dacă nu am fi avut aceste pachete de finanţare, dacă nu am face aceste emisiuni de euro-obligaţiuni, cheltuielile cu dobânzile statului ar fi fost mai mari cu 300 de milioane de euro", a spus Gheorghe Pogea.
Citește pe Antena3.ro