x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TOŢI cei opt grei ai fotbalului se duc LA ÎNCHISOARE! Vezi ce pedepse au primit în Dosarul Transferurilor

TOŢI cei opt grei ai fotbalului se duc LA ÎNCHISOARE! Vezi ce pedepse au primit în Dosarul Transferurilor

04 Mar 2014   •   08:10
TOŢI cei opt grei ai fotbalului se duc LA ÎNCHISOARE! Vezi ce pedepse au primit în Dosarul Transferurilor

Verdictele oferite la finalul celui de-al 69-lea termen din dosarul “Transferurilor” au căzut ca trăsnetele asupra celor opt oameni acuzaţi de procurori. Nimeni nu-şi mai aminteşte anii de aşteptare, amânările sau tărăgănările. George Copos ­ 3 ani şi 8 luni cu executare, Mihai Stoica ­ 3 ani şi 6 luni cu executare, Cristi Borcea ­ 6 ani şi 4 luni cu executare, Ioan Becali ­ 6 ani şi 4 luni cu executare, Victor Becali ­ 4 ani şi 8 luni cu executare, Jean Pădureanu ­ 3 ani şi 4 luni cu executare, Gică Popescu ­ 3 ani şi o lună cu executare, Gigi Neţoiu ­ 3 ani şi 4 luni cu executare. Aceasta a fost ordinea în care cele două judecătoare au anunţat pedepsele definitive. Dincolo de repercusiunile juridice sau financiare, sentinţa afectează la vârf fotbalul românesc. Astăzi ar trebui să aibă loc alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal, for în fruntea căruia Gică Popescu era ca şi instalat. Totul s-a răsturnat. E posibil ca Adunarea Generală să fie anulată sau aceasta să fie una haotică. Cert este doar că, în loc să fie numărul 1 la Casa Fotbalului, fostul căpitan al naţionalei României va fi unul dintre numeroşii deţinuţi mediatizaţi. După sentinţa primită de Mihai Stoica, ale cărui fapte fuseseră iniţial prescrise de către procurori, urmează vremuri grele şi pentru cea mai galonată echipă din fotbalul românesc, campioana Steaua. Cu patronul şi managerul general după gratii. Rămâneţi cu ochii pe televizoare. Urmează circul mediatic. Cu predări, descinderi sau aşteptări la secţii de poliţie.
_____________________________

Nimic nu anticipa verdictele în urma cărora cei opt oameni de fotbal acuzaţi în dosarul “Transferurilor” vor ajunge după gratii. Cu o zi înaintea alegerilor de la FRF, dar şi în anul în care se va negocia vânzarea drepturilor tv, fotbalul românesc a primit o nouă lovitură grea de imagine. La puţin timp după ce Ioan Becali declara că n-are nici cea mai mică emoţie, judecătoarele de la Curtea de Apel Bucureşti au rostit pedepsele la finalul celui de-al 69-lea termen al dosarului care părea să nu se mai încheie niciodată. Rând pe rând, în ordinea sentinţelor anunţate, cei opt şi-au aflat pedepsele, toate cu executare: George Copos ­ 3 ani şi 8 luni, Mihai Stoica ­ 3 ani şi 6 luni, Cristi Borcea ­ 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali ­ 6 ani şi 4 luni, Victor Becali ­ 4 ani şi 8 luni, Jean Pădureanu ­ 3 ani şi 4 luni, Gică Popescu ­ 3 ani şi o lună şi Gheorghe Neţoiu ­ 3 ani şi 4 luni. Deşi este vorba despre o hotărâre executorie, condamnaţii mai au o variantă de recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Unul dintre avocaţii care a colaborat cu multe persoane sau instituţii din fotbalul românesc, Cătălin Ciubotă, a declarat într-o intervenţie televizată că dosarul ar putea fi chiar întors după recurs. “Sunt nişte pedepse aspre. Mi se par excesive şi împovărătoare. Prejudiciul de imagine pe care îl va avea fotbalul românesc nu e neglijabil, mai ales că anul acesta se vând drepturile tv. Interpretarea acestui dosar ar putea aduce multe surprize la recursul de la ÎCCJ, unde se pot întâmpla destul de multe. Să nu uităm că dosarul a mai fost întors. Până la altă decizie, toţi cei condamnaţi vor merge la închisoare. La Mihai Stoica a fost o neînţelegere. Doar înşelăciunea a fost prescrisă, dar evaziunea fiscală şi spălarea de bani au rămas. De aceea a fost condamnat.”
 
Alegerile de la FRF ar putea fi anulate

Unul dintre condamnaţi, fostul căpitan al echipei naţionale, Gică Popescu era mare favorit pentru câştigarea alegerilor programate astăzi pentru preşedinţia FRF. În condiţiile întemniţării lui Popescu, sunt două variante. Ori Adunarea Generală programată astăzi, la Casa Fotbalului, se va anula, în urma neprezentării celor care îl susţineau pe Popescu, ori alegerile vor avea loc, iar lupta se va da între Vasile Avram şi Gheorghe Chivorchian. Vor urma zile agitate, poate chiar haotice, şi pentru deţinătoarea titlului în Liga 1, Steaua. Trupa din Ghencea ar putea reprezenta un caz unic în fotbalul mondial, urmând a fi condusă de un patron şi un manager general aflaţi în spatele gratiilor.

“Mulţumesc, România!”
Imediat după aflarea sentinţelor, impresarul Ioan Becali a declarat că se predă imediat autorităţilor, în vreme ce Mihai Stoica, aflat în Turcia, la Belek, a postat pe facebook un mesaj scurt, prin care atacă sistemul: “Ce contează dacă procurorii nu cer pedeapsa, contează ce ordine se primesc. Mulţumesc, România!... Keep calm & go for the double! Steaua forever”. Unul dintre patronii importanţi din fotbalul românesc, Ioan Nicolae de la Astra Giurgiu, prevesteşte vremuri grele pentru fotbalul românesc. “Pentru mine este absolut terifiant! Pentru fotbalul românesc este o lovitură fantastică. Toţi dintre noi, cei care băgăm bani în fotbal, trebuie să ne gândim serios dacă vom continua. Dacă Gică Popescu a păţit aşa ceva... Ei au fost achitaţi de nişte judecători, acum văd că primesc asemenea condamnări. Asta e România”.

Ultimele 48 de ore în libertate
Conform legii, începând din momentul pronunţării sentinţei, condamnaţii vor avea 48 de ore la dispoziţie pentru a se preda la orice post de poliţie sau penitenciar. Totuşi, în situaţii considerate speciale, brigăzile operative ale Poliţiei au dreptul să meargă pentru a-i ridica imediat, de la domiciliu, pe condamnaţi. În acest caz, mai întâi aceştia sunt aduşi la un filtru, de obicei la Direcţia Cercetări Penale din Rahova, după care, în interval de 30 de zile de la arestare, sunt distribuiţi către diferite închisori pentru executarea pedepsei. Judecătorii au mai decis că, în afara pedeapselor cu închisoare, cei opt condamnaţi nu vor avea dreptul să ocupe vreo funcţie oficială în fotbal timp de doi ani după eliberare. Afectaţi direct de această sentinţă sunt Mihai Stoica (manager general la Steaua), Ioan Becali şi Victor Becali (agenţi de jucători cu licenţă FIFA).



×