x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Confiscarea averii, extinsă la rude, fini, concubinii

Confiscarea averii, extinsă la rude, fini, concubinii

14 Noi 2011   •   21:00
Confiscarea averii, extinsă la rude, fini, concubinii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine amendarea proiectului de lege privind confiscarea extinsa a averii in vederea extinderii aplicabilitatii si la familia, rudele, afinii si chiar concubinii persoanelor implicate in savarsirea unor infractiuni, in urma carora obtin beneficii materiale, noteaza InfoCSM.ro, citat de hotnews.ro. Guvernul a aprobat, in luna iulie, un proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei privind confiscarea extinsa a averii persoanelor condamnate pentru infractiuni care genereaza venituri. Printre infrac­tiunile luate in calcul se afla si cele legate de acte de coruptie, evaziu­ne fiscala sau alte infractiuni economico-financiare.

CSM propune mai multe amendamente pentru proiectul de lege privind confiscarea extinsa a ave­rilor ilicite, aflat in prezent la Senat. Potri­vit sursei citate, CSM considera ca perioada care trebuie sa fie avuta in vedere pentru confiscarea averii este toata durata in care persoana respectiva a fost implicata in activitati infractionale, de la momentul inceperii savarsirii faptei si pana la ramanerea definitiva a hotararii. Consiliul considera ca organele judiciare trebuie sa aiba un rol mai activ si sa ia masuri asiguratorii pentru recuperarea prejudicului inca din prima zi de constatare a infractiunii. Masurile luate de organele judiciare, in opinia CSM, trebuie extinse chiar si la familia, rudele, afinii si chiar concubinii persoanelor implicate in savarsirea unor infractiuni, in urma carora obtin beneficii materiale. In acest sens, CSM apreciaza ca sunt necesare si modificari ale Codului de Procedura Penala in vigoare si a noului Cod de Procedura Penala ce urmeaza a fi adoptat.

Potrivit infocsm.ro, "Consiliul vrea ca la stabilirea diferentei intre veniturile dobandite legal si nivelul total al veniturilor care-i mentin un nivel de trai peste posibilitatile pe care le poate dovedi sa fie luate in considerare si cheltuielile exagerate (de exemplu, jocuri de noroc, vacante de lux), dat fiind ca nu se poate dispune confiscarea decat pentru ceea ce depaseste averea obtinuta in mod legal".

"Romania si romanii au nevoie de instrumente puternice si apte pentru a combate coruptia. Iar legea de confiscare extinsa este unul dintre aceste instrumente, de aici si necesitatea ca sistemul judiciar, prin intermediul Consiliului Superior al Magis­tra­turii, sa se implice foarte activ in aceasta directie. Si astfel CSM vine cu propuneri care fac ca aceasta lege sa aiba efect imediat si pozitiv in confis­ca­rea averilor celor certati cu legea. Pentru acest motiv, CSM sprijina si so­licita Parlamentului ca aceasta lege sa fie adoptata cat mai repede", afir­ma seful CSM, Horatius Dumbrava.

×
Subiecte în articol: confiscare avere