x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Conflicte verzi pe Valea Prahovei

Conflicte verzi pe Valea Prahovei

de Anca Scarlat    |    04 Oct 2007   •   00:00
Conflicte verzi pe Valea Prahovei

Un proiect care va aduce mai multă apă localităţilor de pe Valea Prahovei s-a lăsat ieri cu "strigături" la conferinţa de presă organizată de Ministerul Mediului, la Sinaia. S-au revoltat cei al căror "sănge" va fi sacrificat pentru a curge mai multă apă.

Un proiect care va aduce mai multă apă localităţilor de pe Valea Prahovei s-a lăsat ieri cu "strigături" la conferinţa de presă organizată de Ministerul Mediului, la Sinaia. S-au revoltat cei al căror "sănge" va fi sacrificat pentru a curge mai multă apă.

Pentru că intotdeauna trebuie să se sacrifice unii atunci cănd se construieşte ceva de care beneficiază alţii, "Ana lui Manole" este de data aceasta localitatea Azuga. Acolo se va construi un baraj şi un lac de acumulare, in cadrul unui proiect de aducţiune de apă pentru Valea Prahovei. Locuitorii din Azuga sunt revoltaţi de proiectul care vizează fix "ograda" lor, chiar dacă şi ei vor fi beneficiarii lucrărilor pe termen lung. Pentru că şantierul şi exproprierile se vor face la ei acasă. Iar de turism, in următorii patru-cinci ani, căt vor dura lucrările, nici nu va mai fi vorba pe la Azuga. Acest proiect se intersectează cu unul de realizare a unei părtii şi a unei staţiuni.

PROBLEME. Deşi s-a finalizat studiul de fezabilitate şi chiar proiectul tehnic, iar cercetarea a inceput imediat după 1990, reprezentanţii Ministerului Mediului spun că incă nu se cunosc riscurile pe care le implică acest demers şi nici proprietarii terenurilor care vor fi utilizate. "Trebuie să fim foarte atenţi la căteva aspecte in zona in care realizăm barajul. Dacă avem arii protejate şi trebuie să reanalizăm situaţia. Eu cred că la această dezbatere publică fiecare dintre noi a avut de invăţat", a spus secretarul de stat MMDD, Lucia Varga. Nu se cunoaşte nici valoarea despăgubirilor pentru proprietarii de terenuri. Şi nici nu s-au inceput negocierile, pentru că proiectanţii nu cunosc nici măcar apartenenţa acestor terenuri care vor fi declarate "de interes public". Doar primarul Azugăi, Adrian Purcaru, ştie că o parte din pădurea care va fi defrişată pentru construirea barajului aparţine, in urma retrocedărilor, regelui Mihai. Dar regele Mihai nu ştie incă despre exproprierea care va urma... Totuşi, proiectul este in stadiu de implementare. Proiectul prevede realizarea unei noi surse de apă, capabilă să asigure apa potabilă necesară localităţilor de pe Valea Prahovei. Este cel mai mare obiectiv de investiţii in domeniul Gospodăririi apelor de după decembrie 1989. Realizarea lucrării este propusă să se desfăşoare in două etape. Prima vizează realizarea barajului, a lacului de acumulare şi a aducţiunii de la baraj la staţia de tratare a apei, in timp ce in etapa a doua se va realiza o nouă staţie de tratare a apei şi conducta magistrală de transport a apei potabile pe sectorul Azuga - Cornu. Aducţiunea Azuga - Breaza va funcţiona gravitaţional, permiţănd economii importante pentru energie in perioada de exploatare.Â

VA URMA... Concluzia scandalului de ieri a fost că va urma o dezbatere publică la Azuga, unde sunt invitaţi să participe toţi locuitorii oraşului. Lucia Varga a propus organizarea comună a următoarelor dezbateri, impreună cu primăria, pentru a se putea face o prezentare şi o evaluare căt mai completă a tuturor problemelor legate de acest proiect ambiţios, care presupune destule sacrificii şi costuri foarte mari.

×
Subiecte în articol: verde!