Consilierii municipali ar putea adopta joi un proiect de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în spectacole de circ pe teritoriul municipiului Bucureşti.
"Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, pe teritoriul municipiului Bucureşti", prevede proiectul.
Potrivit proiectului, nerespectarea prevederilor acestei hotărâri reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei, iar contravenienţii au obligativitatea de a părăsi teritoriul municipiului Bucureşti în termen de maximum 24 de ore de la data notificării de către autoritatea competentă. Hotărârea va intra în vigoare în termen de zece zile de la data aprobării.
În expunerea de motive se arată că CGMB aprobă interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii în Capitală, luând în considerare şi analiza privind situaţia animalelor folosite în circuri şi expoziţii în Bucureşti.
"Din analiza efectuată rezultă că: din cauza izolării severe, lipsei de mişcare, precum şi restrângerii comportamentelor naturale, animalele utilizate în circuri suferă şi sunt predispuse la probleme de sănătate, de comportament şi psihologice. Trucurile pe care animalele sunt obligate să le efectueze necesită tehnici extreme de constrângere fizică, inclusiv înfometarea, utilizarea de obiecte contondente, bice, bare metalice, cârlige de elefant (obiecte folosite pentru a controla şi pedepsi elefanţii), şocuri electrice, precum şi a altor forme de abuz fizic", se precizează în expunerea de motive.
Conform acesteia, bunăstarea animalelor supuse condiţiilor din circurile ambulante, cum ar fi călătoria constantă, facilităţi limitate, perioade lungi de restricţionare a mişcării, stresul şi constrângerea fizică, va fi în mod inevitabil compromisă, ceea ce poate duce la riscuri crescute pentru siguranţa publică.
Utilizarea de instalaţii pliabile, improvizate şi temporare în circurile ambulante creşte riscul ca animalele să evadeze, putând afecta grav lucrătorii şi publicul. Animalele din circuri prezintă risc suplimentar pentru siguranţa publică, deoarece acestea au instincte sălbatice şi nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate, arată sursa citată.
Totodată, se face referire şi la faptul că în mai multe state din lume sunt interdicţii parţiale sau totale în ceea ce priveşte folosirea animalelor în circuri.
Sursa: www.agerpres.ro