x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constantin Rotaru: Guvernul României ar trebui să propună „Ziua limbii” ca sărbătoare pentru românii de pretutindeni

Constantin Rotaru: Guvernul României ar trebui să propună „Ziua limbii” ca sărbătoare pentru românii de pretutindeni

de Corina Andriuta    |    03 Sep 2010   •   00:00

Aflată în plină dezbatere pentru modul în care urmează să fie ales viitorul preşedinte, dar şi în sărbătoare – legată de omagierea limbii române, Moldova este pusă sub lupă în aceste zile atât de Rusia, Uniunea Europeană cât şi NATO. Constantin Rotaru, preşedintele comuniştilor români spune că referendumul de peste Prut este invalid, dar arată cu degetul şi spre colegii săi de ideologie din Basarabia, care ani de zile au hulit limba lui Eminescu.



„Consultarea poporului în problemele de mare importanţă este un lucru foarte bun pentru democraţia dintr-o ţară. Din păcate, pentru Republica Moldova,  alianţa aflată la putere a schimbat una dintre regulile de bază,  aceea că  "referendumul constituţional se va considera valabil dacă la el vor participa cel puţin o treime din alegători”,  ceea  ce înseamnă că cea mai importantă lege a statului, Constituţia,  poate fi  schimbată  prin voinţa a minim 17% dintre alegători.  E foarte puţin. Cred că ei  forţează alegerile în speranţa că vor reuşi să capete legitimitatea  electorală pe care, acum, nu o au”, declară pentru jurnalul.ro Constantin Rotaru. Reprezentantul comuniştilor din România crede că pentru Moldova cea mai bună variantă era tot una propusă de confraţii săi de peste Prut: „Pentru acest mandat, puteau accepta propunerea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova  de a alege Preşedintele  prin votul parlamentar  succesiv: într-o primă fază, care a avut loc şi nu s-a reuşit, 61 de voturi din 101;  în a doua etapă,  57 de voturi din 101;  a treia etapă  53 de voturi şi, în final, ultimul prag  care exprimă votul majoritar  al  Parlamentului  Republicii, de 51 de voturi. Această propunere ar fi  asigurat liniştea de care au nevoie fraţii noştri de peste Prut, nu ar mai fi necesitat nicio cheltuială şi  atâta  stres electoral”.

Sărbătorită cu fast, la Chişinău, „Ziua limbii române” este apreciată pozitiv de Rotaru, fapt care dă un bobârnac comuniştilor basarabeni – ani de zile duşmani aprigi a tot ce ţine de ideea de românism. „A fost o mare victorie a moldovenilor care, cu 21 de ani în urmă, la 31 august 1989, au reuşit să restituie  limba română ca limbă de stat în Repulica Moldova. Felicitări fraţilor noştri de peste Prut că au fost primii care au sărbătorit „Ziua limbii române” şi-mi doresc ca această sărbătoare să  ne apropie şi să nu  fie folosită pentru a reînsămânşa discordia dintre noi”, declară Rotaru. Totuşi, acesta crede că sărbătoare de la Chişinău, pusă în acest an şi la braţul României, ar trebui extinsă. Pentru că, spune Rotaru, „dacă vorbim de „Ziua limbii  române”,  în mod normal, guvernanţii români, puterea de la Bucureşti, indiferent care ar fi ea, ar fi trebuit să iniţieze această sărbătoare care să ofere bucuria  de manifestare pentru toţi vorbitorii de limbă română aflaţi în ţară şi în lumea întreagă”.

În aceeaşi perioadă, la câţiva kilometri de Bulevardul „Ştefan cel Mare” din Chişinău, puterea de la Tiraspol sărbătorea şi ea – a 12-a aniversare a independenţei autoproclamatei republici transnistrene. Subiectul a fost abordat destul de vag de comuniştii români, Rotaru mărginindu-se să observe că „Transnistria este un adevărat Nod gordian pentru Moldova”. În opinia acestuia, „este nevoie de multă răbdare, pricepere şi multă diplomaţie în această problemă. Când vorbim despre Transnistria trebuie să ţinem cont de interesele pe care le au Federaţia Rusă,  Uniunea Europeană, Statele Unite al Americii, Ucraina sau  NATO  în această regiune. Între aceşti coloşi militari, economici şi politici se află Republica Moldova.  PCRM făcuse paşi importanţi în problema Transnistriei  fără să cedări şi compromisuri.  După cum observăm, cei care sunt azi la conducerea Republicii Moldova au întrerupt  toate negocierile. Îmi este foarte greu să cred că actuala putere va reuşi să desfacă acest nod”.

×
Subiecte în articol: observator