x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Construcţiile din Deltă, la control

Construcţiile din Deltă, la control

de Alexandru Nastase    |    20 Sep 2008   •   00:00
Construcţiile din Deltă, la control

Construcţiile din Delta Dunării, care s-au înmulţit fără precedent din 2005 încoace, vor fi luate la puricat de autorităţi. Prefectura Tulcea a anunţat că va verifica, începînd de săptămîna viitoare, autorizaţiile emise de primării pentru construcţiile ilegale.

Construcţiile din Delta Dunării, care s-au înmulţit fără precedent din 2005 încoace, vor fi luate la puricat de autorităţi. Prefectura Tulcea a anunţat că va verifica, începînd de săptămîna viitoare, autorizaţiile emise de primării pentru construcţiile ilegale.

Prefectul Lucian Simion a declarat: “Am solicitat în scris Consiliului Judeţean să realizeze această verificare, dar din păcate instituţia nu are suficient personal. Vom încerca să venim în întîmpinarea Consiliului, însă şi Prefectura este implicată în această perioadă în mai multe activităţi, cele mai multe dintre ele legate de pregătirile pentru alegerile parlamentare”. Potrivit lui Simion, citat de Agerpres, prima localitate din Deltă în care se va efectua controlul privind legalitatea construcţiilor ridicate în ultima perioadă va fi Sfîntu Gheorghe.

 

49 de construcţii ilegale

Un control făcut în urmă cu aproape o lună, la iniţiativa Prefecturii, în Delta Dunării au fost identificate 49 de construcţii ilegale, pentru cele mai multe dintre acestea neexistînd avizul de mediu necesar autorizării.

Conform raportului de control, cele mai multe construcţii ilegale, respectiv cîte şapte, au fost descoperite la Chilia Veche şi Pardina, acolo unde se dorea ridicarea în extravilanul localităţilor a unor microferme.

Problema construcţiilor ilegale în Delta Dunării a fost ridicată în repetate rînduri de autorităţile tulcene, acţiunea derulată în urmă cu aproape o lună fiind prima de acest fel în ultimii patru ani. Construirea în ultimii ani în Delta Dunării a fost criticată atît de autorităţile judeţene, cît şi de operatorii turistici, în 2007, în timpul unui seminar, unul dintre tour-operatori atrăgînd atenţia asupra haosului urbanistic din zonă. “Nu a fost nimeni măcar cu un ochi atent la faptul că pensiunile s-au construit într-un haos total. Mai mult, cele mai multe pensiuni s-au ridicat fără autorizaţie. Ar trebui să îi sancţioneze cineva pe primari pentru această situaţie, iar ei să plătească nu din bugetul local, ci din buzunarul propriu”, declara reprezentantul firmei de turism în octombrie 2007.

 

Dezvoltare urbanistică haotică

La rîndul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean au recunoscut că dezvoltarea urbanistică a Deltei a avut efecte negative asupra specificului local. “Urmărirea execuţiei lucrărilor revine consiliilor locale, care pot fi acţionate în instanţă, dar care pierd procesele după ani în care construcţia se finalizează. Sînt rare cazurile de primari care respectă legea. În momentul de faţă, majoritatea pensiunilor din Deltă se autorizează ca locuinţe, conform legilor, iar controlul asupra acestora nu se poate face în nici un fel. Iar arhitecţii nu vin în Deltă”, a declarat pentru Agerpres directorul executiv adjunct al Direcţiei de Urbanism, Prognoze şi Amenajarea Teritoriului din Consiliul Judeţean, Mioara Gălăţeanu.

În 2006, în urma unei vizite de un week-end în Deltă, dintre toate problemele care i-au fost prezentate, premierul Călin Popescu Tăriceanu a comandat realizarea unui Regulament-cadru de arhitectură şi urbanism pentru localităţile de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, însă pînă în prezent, deşi acesta a primit avizul Consiliului Ştiinţific al ARBDD, nu a fost aprobat de Guvern.

×
Subiecte în articol: verde! delta dunării