OBSERVATOR
CLUJ - Afaceri cu municipalitatea, dirijate catre clientela
Cunoscut pentru declaratiile sale sforaitoare privind moralitatea politicienilor, Emil Boc, primarul Clujului si presedintele interimar al PD, poreclit "vecinul de la bloc", s-a dat in stamba dupa nici o jumatate de an de la alegere. La initiativa acestuia, colegul sau de alianta, liberalul Mircea Chertes a primit o afacere pe tava tocmai de la primarie.
FILIP TUDORACHI
|
LOCUL FAPTEI. Aici ar urma sa se materializeze contractul dintre primarie si Parking Marasti |
Este vorba de un contract de asociere intre
firma lui Chertes, SC Parking Marasti SRL si administratia locala privind construirea unei parcari. Cum a ajuns medicul veterinar Chertes, fara nici o letcaie in buzunar, fara nici un angajat pe firma si fara sediu sa construiasca parkinguri tine de domeniul paranormalului.
FAVORITUL. In septembrie 2004, la initiativa lui Emil Boc, Consiliul Local a votat asocierea dintre societatea Parking Marasti si Primaria Cluj. Scopul: realizarea unei parcari supraterane. Unicul asociat al firmei cu pricina este tocmai Mircea Chertes, candidatul PNL din toamna pentru Camera Deputatilor. Chertes a fost o perioada si consilierul presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara (celalalt personaj influent al Aliantei de la Cluj). Prima ciudatenie este ca societatea Parking Marasti a fost infiintata cu doua saptamani inainte de a bate palma cu primaria, pe data de... Presedintele de sedinta al CL din ziua in care s-a hotarat asocierea a fost Horea Uioreanu, actual deputat PNL de Cluj si presedinte al liberalilor clujeni.
FARA LICITATIE. Conform informatiilor oferite de Serviciul Asocieri din cadrul Primariei, nimeni nu detine informatii despre firma lui Chertes, nici macar unde se afla sediul acesteia (la sediul social declarat in acte, pe Bdul 21 Decembrie nu functioneaza o astfel de firma). Al doilea aspect dubios este acela ca afacerea s-a facut fara licitatie. O noua moda la primarie, pe care purtatorul de cuvant al institutiei a explicat-o ca fiind rezultatul bugetului secatuit. Asadar, pentru ca nu exista bani pentru parteneriate publice-private, Emil Boc alege sa nu faca licitatii pentru proiecte publice. Legea are, intr-adevar, aceasta scapare ce prevede ca asocierile se fac la "libera intelegere".
Aceeasi metoda este folosita mai nou si de seful Consiliului Judetean, Marius Nicoara, amicul lui Chertes. In cazul unei licitatii deschise, conditiile pentru a castiga un proiect, chiar si pentru un parking, ar fi foarte dificile (fiind necesare vechime in domeniu si portofoliu de lucrari, bonitate si garantii de executie a lucrarilor). In acest caz, firma liberalului Chertes, infiintata ad-hoc, nu ar fi avut succes intr-o competitie corecta. Nici interesul public nu a fost servit, asa cum ii place primarului Boc sa declare, municipalitatea ar fi avut mai mult de castigat sub aspect financiar daca s-ar fi organizat o licitatie, unde interesul este ca fiecare investitor sa ofere cat mai mult.
CONDITII SUPER. Conform expertizei tehnice, Primaria Cluj trebuie sa puna la dispozitia societatii Parking Marasti un
teren de 1.500 de mp, pentru care plateste o
chirie de aproximativ 300 de euro pe an, timp de 25 de ani. Si... cam atat. Investitia in parcare a fost estimata la 2 milioane de euro, bani pe care fostul functionar public trebuie sa-i investeasca prin firma sa. A treia "buba" a afacerii sunt conditiile contractului de asociere - societatea nu este obligata sa depuna nici un fel de garantii pentru realizarea parcarii, lucru confirmat si de Elena Chisluca, sefa Serviciului de Asocieri al Primariei. "Cheia afacerii" este, atentie, o simpla scrisoare de intentie prin care conducerea societatii pretinde ca va investi 2 milioane de euro. Suficient pentru ca alesii locali, colegii de Alianta ai lui Chertes, sa-si dea votul de incredere. De unde are fostul functionar public Chertes 2 milioane de euro?
INVESTITOR, CAUT BANCA GENEROASA. In urma unei discutii avute cu liberalul Mircea Chertes, acesta a declarat ca nu vede nici o problema ca politicienii sa faca afaceri cu statul. Mai ales cand sunt la putere. "Chiar si Silvio Berlusconi, premierul Italiei, face astfel de afaceri", argumenteaza Chertes. Acesta a refuzat initial sa ne dezvaluie de unde va face rost de banii pentru construirea parcarii, precizand ca, probabil, va apela la un credit bancar. Ce banca ii va oferi lui Chertes 2 milioane de euro fara garantiile necesare? Pe care oricum nu le poate avea, sau daca le are (este vorba de proprietati si conturi), cum le-a facut din salariu de functionar public.
Referitor la banca care l-ar putea credita pe Chertes e bine de stiu ca atat amicul sau Marius Nicoara, cat si deputatul de Cluj Horea Uioreanu detin actiuni la Banca Transilvania, fiind personajele care dirijeaza din umbra directia politica a bancii. Chiar daca cei doi nu au functii de conducere. Si asa banca se-nscrie in noul circuit al afacerilor de partid, unde Emil Boc centreaza, liberalii lui Nicoara preiau, iar Banca Transilvania inscrie.
PROMISIUNI
|
NU-I FRUMOS! La primaria clujeana, condusa de Boc, se poarta clientelismul ca pe vremea "fostilor" |
"In momentul de fata, terenurile se dau dupa criterii mai mult sau mai putin arbitrare. Avem si terenuri, important este sa nu le dam pe spranceana. Sa nu va imaginati ca vine Alianta si parking-ul e gata. Va fi intr-un an, un an jumatate, va fi unul in Mihai Viteazul, unul in Avram Iancu, si atunci o sa pot sa ii spun cetateanului sa nu mai parcheze pe strada si sa-mi incurce mie circulatia" -
Emil Boc, in campania electorala
PERSONAJ
|
Mircea Chertes nu este un liberal de rand. Conform negocierilor ce s-au purtat intre liberali si pedisti se pare ca acesta va fi numit in curand seful Autoritatii Sanitar Veterinare, avand rang de ministru. Pana in septembrie anul trecut Chertes a fost un simplu functionar public in cadrul Directiei Sanitar Veterinare Cluj. Atunci liberalul si-a dat demisia si a infiintat firma Parking Marasti, special constituita pentru a realiza asocierea cu Primaria Cluj. Averea sa a fost estimata chiar de presedintele CJ Cluj, Marius Nicoara, la aproximativ 2 milioane de euro.
|