După modificarea Codului Silvic în luna mai, parlamentarii ar putea decide în toamnă şi sancţionarea mai dură a contravențiilor silvice.
Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a primit deja de la Ministerul Mediului un proiect de lege în acest sens şi există toate şansele ca el să fie adoptat imediat după vacanță.
Doar amendarea Legii Codului Silvic nu este de ajuns, iar noile reglementări trebuie completate cu modificarea legii privind contravenţiile silvice, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.
Pe lângă majorarea sancţiunilor pentru unele contravenţii, cum ar fi circulaţia masei lemnoase fără documentele necesare, proiectul pregătit introduce şi sancţiuni pentru unele fapte care acum nu sunt considerate contravenţii, ne-a declarat Dan Iacob, director în Ministerul Mediului.
Una dintre acestea se referă la „produsele accidentale” (copaci doborâţi de furtuni, alunecări de teren etc.). Pentru declararea falsă a lemnului recoltat ca provenind din asemenea doborâri , şeful ocolului silvic va fi amendat cu sume între 15.000-30.000 de lei, plus plata, din buzunarul propriu, a masei lemnoase în cauză.
De asemenea, acesta va fi pasibil de o amendă cuprinsă între 10.000 şi 30.000 de lei şi în cazul în care recoltează o masă lemnoasă mai mare decât era stabilit în planul de recoltare, la care se adaugă plata lemnului recoltat în plus.
8,8 milioane metri cubi de lemn sunt tăiaţi ilegal în fiecare an.
Exportul de lemn nu a mai fost suspendat, după ce votarea actului normativ elaborat de Executiv a fost amânată de către parlamentari pentru toamnă.
Anul trecut, exporturile de material lemnos din pădurile României au totalizat 4,1 milioane metri cubi și au fost în valoare de aproximativ 38 de milioane de euro.
El a fost în scădere, comparativ cu anul 2013, când a totalizat 47 de milioane de euro. În ultimii 10 ani, am exportat peste 33 milioane metri cubi de lemn