x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Controale în secțiile ATI. Au fost descoperite aproape 2.000 de nereguli

Controale în secțiile ATI. Au fost descoperite aproape 2.000 de nereguli

de Georgiana Oprea    |    14 Dec 2020   •   10:51
Controale în secțiile ATI. Au fost descoperite aproape 2.000 de nereguli

Inspectoratele pentru Situații de Urgență au făcut controale în toate secțiile de Terapie Intensivă din țară, după incendiul care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

În urma controalelor, au fost găsite aproximativ 2.000 de nereguli.

Echipele mixte de specialiști ai inspectoratelor pentru situații de urgență, DSP și/sau ISCIR au derulat, din 17 noiembrie și până în prezent, 292 de controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel național și au identificat 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor. Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 avertismente și 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei.  

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

  • nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;
  • funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;
  • lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu;
  • nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu);
  • neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora;
  • marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență.

La nivelul municipiului București și județului Ilfov, acțiunile de control sunt încă în desfășurare, având în vedere numărul mare al unităților sanitare în care funcționează secții de terapie intensivă.

Din punct de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităților sanitare, la data de 16 noiembrie, la nivel național, funcționau 1.392 de clădiri ale unităților sanitare și private, cu paturi. Din totalul acestora, 310 dețin autorizația de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parțial. Totodată, 728 dintre clădirile unităților sanitare nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu. De asemenea, dintre clădirile care nu dețin autorizație (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu.

×