x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Controalele asupra PNA-DNA, criticate

Controalele asupra PNA-DNA, criticate

de Victor Ciutacu    |    Violeta Fotache    |    27 Sep 2007   •   00:00
Controalele asupra PNA-DNA, criticate
Sursa foto: ALEX TUDOR/

Două rapoarte privind activitatea procurorilor anticorupţie, Freedom House şi CSM, intocmite la distanţă de doi ani de echipe de inspecţie diferite, nasc la fel de multe controverse şi contestaţii.Â


Două rapoarte privind activitatea procurorilor anticorupţie, Freedom House şi CSM, intocmite la distanţă de doi ani de echipe de inspecţie diferite nu doar ca şi componenţă ori ca specializare, ci mai ales din punct de vedere al legitimităţii, nasc la fel de multe controverse şi contestaţii.

Celebrul Raport Freedom House (FH), elaborat in urma auditului independent al rezultatelor şi impactului generate de Strategia Naţională Anticorupţie 2001-2004, pe baza căreia fostul ministru de Justiţie, Monica Macovei, a purces la infăptuirea reformei in justiţie, a fost intocmit de o echipă de consultanţi formată din 11 persoane fizice. Experţii nu au avut calitatea de magistraţi, majoritatea neavănd studii juridice, experienţă şi nici expertiză de specialiate. Condiţiile impuse de organizatorul licitaţiei pentru acest audit, in ceea ce priveşte consultanţa şi cercetarea juridică au fost de minimum trei ani experienţă pe probleme de drept penal şi reforma sistemului judiciar şi cinci lucrări de activitate specifică. Adică de analiză şi evaluare a aspectelor de ordin legislativ şi instituţional. Raportul privind activitatea Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), azi denumit Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), a fost aspru criticat de specialiştii in drept penal, de reprezentanţi ai PNA şi Parchetului de lăngă Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) - care ar fi fost abilitat, prin Inspecţia Judiciară, să efectueze un control. Criticii au identificat printre lacune faptul că autorii raportului nu erau familiarizaţi cu legislaţia romănă, că au fost analizate dosare aflate pe rolul instanţelor sau in procedura de urmărire penală de la PNA, lucru interzis de legislaţia romănă. La doi ani distanţă, raportul intocmit de Inspecţia Judiciară a CSM este şi el criticat de şeful DNA, Daniel Morar, care atacă profesionalismul membrilor echipei de inspectori ai secţiei condusă de procurorul Doru Florin Ţuluş, pentru "maniera părtinitoare" şi "lipsa de metodologie şi echilibru" in intocmirea raportului.


AcuZE DNA
"Se poate observa discrepanţa dintre maniera echilibrată şi sobră a evaluării celorlalte două secţii din cadrul DNA,
comparativ cu maniera părtinitoare in care a fost evaluată Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie"

Daniel Morar, şeful DNA


ACUZE PNA
"Auditul a fost realizat de trei experţi ai FH, care au dovedit lipsă de profesionalism, manifestănd o evidentă tentă impotriva PNA. Erau poeţi, filologi, fără noţiuni de procedură penală şi ce inseamnă
circuitul unui dosar"

Adrian Miclescu, fost procuror general al PNA



Cei 11 consultanţi Freedom House
Coordonatorul de proiect Jennifer Windsor este director executiv al Freedom House şi a deţinut diverse poziţii de conducere in cadrul USAID; economistul Alena Ledeneva, cu studii la Universitatea Novosibirsk (1986), avănd ca domeniu de expertiză economia rusă post-sovietică; specialistul in management public Thomasz Anunsiewicz este de fapt consilier pentru drepturile omului şi guvernare democratică al UNDP, Bratislava; sociologul Thomas Gerard Gallagher are ca domenii de expertiză conflictele interetnice şi tranziţia la democraţie, naţionalismul şi rolul etnicităţii in Balcani (in particular Romănia); Laura Oana Ştefan, numită in 2005, director in Ministerul Justiţiei, la Direcţia pentru Relaţia cu Ministerul Public şi de Prevenire a Criminalităţii şi a Corupţiei; consultant reformă judiciară Dan Florentin Vişoiu, avocat licenţiat in SUA şi membru fondator la Romanian Think Tank şi colaborator SAR, consultant in domeniul economic; consultant reformă judiciară Ruxandra Costache, asistent univ. Universitatea din Bucureşti, disciplina: "Drept Internaţional Public", fost consilier personal al ministrului Valeriu Stoica, consilier juridic USAID; consultant reformă judiciară Isabela Marilena Atanasiu, consultant european in domeniul legilor concurenţei; consultant reformă judiciară, Bogdan Vetrici Şoimu, inscris in noiembrie 2000 ca avocat stagiar in Baroul Bucureşti; Suzana Dobre, asistentul coordonator proiect, director executiv SAR, absolventă a Facultăţii de Psihologie, expertiză in pensionarea anticipată; Răzvan Stan, sociolog, analist SAR; sociologul Laura Simionescu, coordonator de programe tot la SAR, studii despre impactul mass-media in campania electorală şi specialistul IT Alexandru Tudose.


"Inspecţia judiciară a CSM, in afara dubiului"

Echipa care a controlat DNA este formată din şapte procurori inspectori din cadrul Serviciului Inspecţie Judiciară pentru procurori, coordonată de doamna Tamara Manea, potrivit CSM. "Inspectorii au vechimi de magistraţi cuprinse intre 13 ani şi patru luni şi 35 de ani şi patru luni. Au devenit inspectori incepănd cu anul 2005. Majoritatea a deţinut funcţii de conducere in cariera profesională şi a dobăndit şi exercitat abilităţi manageriale in decursul carierei. Unii dintre ei sunt doctori in Drept sau master in ştiinţe penale şi criminalistice. Nu are relevanţă numele inspectorilor, deoarece in momentul in care se intocmeşte raportul de activitate de procurorii anume desemnaţi la control, materialul intocmit de ei este discutat in Secţia pentru procurori, singura abilitată să se pronunţe cu privire la hotărărea care trebuie adoptată in urma constatărilor inspectorilor", ne-a declarat purtătorul de cuvănt al CSM, judecătoarea Cecilia Morariu.

×
Subiecte în articol: observator judiciară